Малките ученици от НУМСИ“Христина Морфова“ представят своите музикални инструменти

„На 24 април 2023 г. започна  новата програма, чиято цел е запознаване на децата в градините и училищата с музикалните инструменти. Програмата е по инициатива на Тракийския университет. Това е посещението ни в ДГ “ Зорница“. Убеден съм, че положихме основа за едно дълготрайно сътрудничество!” – сподели за Долап.бг Красимир Къшев – директор на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова”.

На 24 април, в деня на патронния си празник НУМСИ, студенти и преподаватели от Педагогическия факултет на Тракийски университет посетиха детска градина и училище, за да запознаят децата с музикалните инструменти, които се изучават в училището  в Стара Загора.

В Детска градина „Зорница” възпитаници от 1 до 4 клас на НУМСИ представиха пианото и цигулката, заедно със своите преподаватели Бождар Рахнев и Павлина Кангалова . „Представянето бе водено от студенти от Педагогически факултет, които написаха и сценария, ние само подадохме заглавията, които ще изпълнят нашите ученици. За мен бе особено важно малчуганите от градината да видят, че в рамките на една година, ако са старателни, ще могат да свирят като нашите малки ученици” – уточни Красимир Къшев. Преподавател на студентите и координатор на съвместния проект е Диана Петкова от Тракийски университет, Педагогически факултет.

Днес на обяд ученици от НУМСИ са провели такова занятие и пред ученици от 4 клас на  ОУ”Кирил Христов” – за инструментите акордеон и саксофон . Сред публиката е имало и ученик, който ще кандидатства в НУМСИ след 4-ти клас.

„Във вторник (25 април) ще бъдем в 7-ма Детска градина, където ще представим инструментите китара и флейта. В сряда в 5 ОУ”Митьо Станев” нашите ученици ще свирят и разказват за виолончело и саксофон. Имаме уверенията, че тази програма ще продължи и следващата учебна година. Надяваме се , че ще бъде в месеците февруари и март, за да дадем повече „гориво” на кампанията за кандидатстване в нашето училище – за предучилищна група, 1-ви, 5- ти и 8-ми класове. Мога да изразя радостта си, че вече имаме пълна паралелка с първокласници, като за едно място в паралелката с 20 ученици рекордно кандидатстваха 33 деца” – разказва Красимир Къшев.

На добър час и от нас на този прекрасен проект!

Екип на Долап.бг