Преди Великден – свидетелство по време на снимките на филма „Страстите Христови“

По време на снимките на „Страстите Христови“ Джим Кавийзъл (в ролята на Исус) отслабнал с 45 килограма, ударила го мълния при заснемането на библейския фрагмент с Планинската проповед, два пъти случайно бил бичуван с истински камшик (по време на снимките с мъченията на Божия син след задържането Му в Йерусалим и преди да се изправи пред Пилат), единият от които му оставя 14-инчов (35см) белег, изкълчил рамото си докато носел кръста към Голгота (кръста не бил фалшив и тежал 70 килограма), страдал от пневмония и хипотермия предимно от висене гол на кръста за няколко часа навън. Снимките се провеждали през зимата и често на актьора му ставало толкова студено, че не можел да говори – замръзналото му лице трябвало да се затопли, за да можел дори малко да си движи устните. Само сцената на разпятието отнела 5 седмици от 2-месечното време за заснемане. Отнело от 7 до 10 часа, за да бъде поставен кървавия грим върху тялото на Кавийцъл. От многопластовия грим тялото на актьора било покрито с мехури.
В една от сцените на кръста може да се види синкавият оттенък на кожата по тялото на Джим Кавийцъл. Това не е специален ефект, а се дължи на задушаване, което се смята за типичната причина за смъртта на разпнатите на кръст жертви.
Продължителното висене на кръста с привързани китки може да причини силно разтягане на гръдните мускули и белите дробове, което затруднява дишането и причинява бавно задушаване. Жертвите обикновено оцеляват, стига да могат да се издърпат за ръцете, но изтощението неизбежно настъпва. Дъската за подложка под стъпалата (както е изобразена във филма) понякога се поставяла за облекчаване на ръцете, но по ирония на съдбата това също служи за удължаване на агонията.
Когато Исус изрича думите „Татко, в твоите ръце предавам духа си“, докато гледа към небето, зениците му се разширяват. Това е често срещан признак на смърт, тъй като всички мускули в тялото се отпускат напълно.
Тялото му било толкова стресирано, напрегнато и изтощено от изиграването на ролята, че трябвало да му бъдат направени 2 сърдечни операции след снимките на продукцията!
– „Мел Гибсън ме предупреди, че тази роля може да съсипе кариерата ми. На което му казах: “ Мел това е, в което вярвам. Всички имаме кръст, който да носим. Аз трябва да нося собствения си кръст. Ако не носим кръстовете си, ще бъдем смазани от тежестта им. Така че, нека да отидем и да го направим.“
„Страстите Христови“ е най-касовият филм в САЩ за всички времена. Най-важното е, че е достигнал до много души по света. Мел Гибсън платил от собствения си джоб за продукцията, тъй като нито едно студио не е поело проекта, а Джим Кавийцъл бил предупреден да не влиза в ролята на Исус, защото това щяло да съсипе кариерата му.
Към настоящия момент Джим Кавийцъл е навършил 52 години. Той с гордост провъзгласява вярата си в Христос сред безбожието на Холивуд.
Благодаря на Бог и за тези хора като него, които ще излязат, за да направят онова, което може да не звучи „забавно“, но това изважда Божието Слово и историята за Неговото спасение на човечеството.
‭‭2 Коринтяни‬ ‭12:9‬ ‭VBG‬
„и Той ми каза: Достатъчна ти е Моята благодат; защото силата Ми се показва съвършена в немощ. И така, с голяма радост ще се похваля по-скоро с немощите си, за да почива на мен Христовата сила.“
“EL SHADDAI“❤️GOD IS COMING SOON❤️
”ЕЛ ШАДАЙ” – Библейска група
Диана Фотева