Хиляди преживяха емоцията на Лазаровден и Цветница в музей „Етър“ Някои реално, други виртуално

През 2023 година музей „Етър“ успя да привлече 2 700 посетители за Лазаровден и Цветница – съответно 1 647 и 1 053. Този резултат дава основание да се смята, че екипът постепенно и убедително не само възстановява, но и подобрява ситуацията през последните години. На Лазаровден и Цветница през предпандемичната 2019 са регистрирани общо 2 565 посетители. За същите празници през 2021 те са 1 645, а през 2022 – 1 754.

До близо 700 000 потребители на Фейсбук достигат отделните постове на музей „Етър“, посветени на Лазаровден. Това са три видеа, които представят отделни елементи от възстановката на обичая, направена от дряновските, тревненски и габровски участнички в „Училище за лазарки“, три фотоалбума на отделните групи, една публикация в музейния блог.

Най-голям интерес за потребителите на социалната мрежа предизвикват трите видеа от възстановките на лазарките. Ангажираните с тях са около 40 000 души, от които над 20 000 използват опцията за харесване, над 500 правят положителен коментар, а над 1 500 споделят. Събитието, което е създадено по повод Лазаровден в музей „Етър“ достига до 55 744 души, а импресиите са 97 595. Разбира се, това са само моментни резултати, тъй като постовете продължават да провокират интерес и реакциите, спрямо тях се увеличават, макар и с по-бавно темпо.

Последователите на музей „Етър“ в Инстаграм също проявяват интерес и реагират положително на постовете, свързани с Лазаровден. Музей „Етър“ има добре изграден канал в Ютюб, макар за този празник да не са създавани по-дълги видеа, а до най-младата аудитория достига чрез ТикТок.

Две национални телевизии – Нова и България ОН ЕР, две национални радиа – Дарик и БНР, първата българска държавна медия – БТА и множество национални, регионални и местни сайтове публикуват свои репортажи от събитието Лазаровден в музей „Етър“.

Лазарките тази година са от Дряново, Трявна и Габрово, като преди да пресъздадат обичая, преминават обучение в образователната програма „Училище за лазарки“, с която музей „Етър“ съхранява тази стара българска традиция.

През 2023 година образователна програма „Училище за лазарки“ се реализира от музей „Етър“ в партньорство с Община Габрово, Община Дряново, Община Трявна, Исторически музей – Дряново, НЧ „Развитие – 1869” – Дряново и Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна.

Тихомир Църов

Връзки с обществеността на „Етър