Лауреати на Националния графичен форум откриха изложба в Стара Загора

На 4 април 2023 г. в изложбена зала „Лубор Байер“ Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора откри изложба на Моника Роменска и Дарина Пеева, лауреати на Национална изложба „Графичен форум“ 2021г.

На предишната графична изложба си говорихме за жената творец в ежедневието и творчеството й, като продължение на ежедневието в някаква степен. Тази вечер Ви представяме изложба, която по мое мнение, също носи дамска чувствителност, но се случва въпреки ежедневието, – каза при откриването на форума д-р Милен Алагенски, председател на старозагорската гилдия на художниците. – И двете ни гостенки са доста продуктивни. И двете имат дълги творчески биографии, много самостоятелни изложби и награди.

Конкретният повод за тази изложба е, че и двете ни гостенки са лауреати от Национална изложба „Графичен форум“ – издание 2021 г. Освен наградата и паричната премия, те имат два ангажимента: Да бъдат жури на следващата година, с което се представиха прекрасно и да направят съвместна изложба при нас.

Винаги сме си говорили, че Стара Загора е леко капсулован град, в който рядко влизат колеги от други градове. Това е един от механизмите на Националната изложба „Графичен форум“, чрез реализирането на който можем да следим какво се случва из страната. Това, което ми допада най-много е, че в графичния форум става дума за комуникация- не само между автори, между автора и публика, графични техники и пр. В този смисъл много добре кореспондират двете части на тази обща изложба. От една страна са работите на Моника, обединени под заглавието „Отвъд повърхността“. Тя дава интересна гледна точка – не само навътре в дълбочина, след повърхността, както и инсталацията, каквато рядко се представя в Стара Загора. Именно тази инсталация дава перспектива над повърхността.

В работите на Дарина образите се мултиплицират чрез графичния дизайн и съвременната визуална комуникация. След пандемията, а и сега -по време на война, винаги се появяват хибридни състояния, каквито можем да видим в нейните графики. Това са „човечета“ съставени от механични части.

И за двете авторки мога да кажа, че темите в изкуството им са доста всеобхватни.

Благодаря им, че ни допуснаха до себе си. За мене винаги е удоволствие да работя с професионалисти в пълния смисъл на тази дума“ – каза Алагенски.

Моника Роменска ръководи галерията “Работа с хартия” в град Пловдив и е един от инициаторите за създаването на Център за съвременно изкуство в Баня Старинна. Работи в областта на графиката, живописта, артистичната книга.

В Стара Загора представям готова моя изложба „Отвъд повърхността“, която преди няколко години участва в Есенни национални изложби, -уточни за Долап.бг Моника Романска.- Завършила съм графика, занимавам се с графика, но също така и с инсталации, пърформанс – като по-модерни направления. Интересува ме всичко, свързано с визуалните изкуства.

Радвам се, че имам възможност да покажа моето творчество в един от най-интелигентните български градове“.

Заедно с фотоинсталацията, която може да се надзърне зад един черен параван, творбите й са 15.

Творчеството на Дарина Пеева обединява печатната графика, колаж, обекта и видеото. От 2007 г. е член на Дружеството на виенските художници Künstlerhaus.

В Стара Загора гостувам с част от три различни графики, правени през последните години, – каза за медията ни Дарина Пеева.- В повечето мои работи се вълнувам от социални и политически проблеми. Те са индиректно засегнати в моите неща. Показвам отношението си към проблеми като например ролята на жената в обществото, войната, дигиталните устройства и човека, т.е. как те комуникират или стоят един срещу друг. Мисля, че това правя по някакъв фин начин. За мене винаги предизвикателството е човек да подходи към моите творби непредубедено и тепърва да разбере за какво става дума. Не желая да давам съвети и послания. Просто съм наблюдател и показвам това, което минава край мене.

Част от графиките ми са от проект „Човешката машина“. Тук имаме комбинация от човешки фигури с машинни елементи или части. Това са като машини за оцеляване. Тъй като в ежедневието все повече, кризите които ни се налага да изтърпяваме, ни превръщат в машини за оцеляване. Дори на емоционално ниво, всеки придърпва към себе си каквото може и го сглобява, за да продължи нататък- не само във физически, но и в емоционален смисъл“.

Много красив и емоционален поздрав към двете гостенки поднесе живописецът Валентин Дончевски. В тон с пролетта (макар и доста студена) той изпълни авторската си песен по текст на Николай Лилиев „Тихият пролетен дъжд“.

За всички имаше по чаша вино за наздравица.

Изложбата може да се разгледа до 27 април 2023 г.

Росица Ранчева