In memoriam

Семейството на салезианите при Фондация „Дон Боско“ в България с прискърбие съобщава за внезапната кончина на отец Мартин Йилек, на 47 години, която е настъпила на 19 февруари 2023 година.

„Да се молим за вечная му памет! Благодарим на Бога за всички добрини, извършени от отец Мартин в полза на Църквата и България.

Вечна му памет, Бог да го прости!“- се казва в тъжното съобщение.

Отец Мартин остави сърцето, душата и живота си в Стара Загора. Той действително беше всеотдаен Божи служител, баща на ромските деца от квартал „Лозенец“, от село Калитиново, в Казанлък и Ямбол.

От 2015 г., под негово ръководство, Орденът на салезианите строи в Стара Загора, недалеч от ромския квартал „Лозенец“ в западната част на града, голям Спортно-образователен център, в който ще бъде открито първото у нас основно училище на Католическата църква. Паралелките в него ще бъдат по-малки, с по 15 ученици, за да могат всички да бъдат ангажирани активно с учебния процес. Ще се запълва постепенно с ученици – първата година ще бъдат приети само първолаци, втората – следващия випуск в първи клас и т.н.

Спортно-образователният център на църквата „Света Дева Мария помощница на християните“ е на 5 етажа, с обща застроена площ 3876,9 квадратни метра. Камбанарията на черквата е с височина 14 метра. В двора на комплекса ще има и обширна спортна площадка. Църквата на ордена е наречена така, защото първата църква, която дон Боско построил, била посветена на Божията майка.

Отец Мартин научи перфектно български език. Получи висше образование по начална педагогика в Тракийски университет, за да има възможност за преподава в училището, което строи с дарения и защитени проекти.

Отец Мартин беше високоинтелигентен и образована духовна личност, благ, човеколюбив и диалогичен, влюбен в децата и в България.

Бог да го прости! Респект към неговото голямо дело!

Долап.бг

Отец Мартин беше светлина в тъмна нощ, по която всички намирахме пътя, когато сме изгубени. Той обичаше всеотдайно децата, на които посвети живота си. Беше близо до най-отхвърлените и онеправданите. Беше истински приятел на организацията ни в каузите ни. Не ни остави сами в трудните битки по пътя.

Неговото свещеничество беше наистина христоподобно, за което свидетелстват хиляди хора.

Новината за неговата загуба е дълбоко нараняваща за екипа ни. Поклон, дълбок поклон пред този свят човек, който Стара Загора, България, светът загубиха вчера!

С Богом! Почивай в мира на Божиите обятия.

Фондация „Мисия криле”

Днес от този свят си е отишъл отец Мартин. Може би най-светлият човек, който съм срещала през живота си. Не знам някой, който да е помогнал толкова много, на толкова много хора.

Никога няма да те забравим!

Райна Димитрова, „Книжарница в куфар”

Истински Божи човек ни е напуснал. Отец Мартин си е отишъл в съня си. Светъл, благ, всеотдаден на вярата и образованието, с добра дума и утеха за всеки страдащ и нуждаещ се. Остави много ярка следа в животи и сърца…Много ще липсва!

Велизара Цонева, журналист