Атрактивен проект събира таланти от ареал „Детелина“

Проект „Зорница-Еньовче-Чеканкa“ одобрен от НФК по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ е насочен към създаване на условия за функционирането на трите творчески групи в село Старозагорски минерални бани.

Проектът е насочен към живущите в селата Старозагорски минерални бани, Ново село, Сулица, Борилово (т.нар. ареал„Детелина“), населението на които след кризисната 2020 година намалява. Цели се развитието на танцова група „Енъовче“ с художествен ръководител Жанета Стойнова, певческа група „Зорница“ с репетитор Койчо Коев и на ателие Медна пластика с майстор Божидар Димитров да се популяризира изкуството на стар български занаят „Чеканка“.

Организират се различни инициативи, с които се цели привличането на нови самодейци. ПроектЪт се осъществява в зала на Библиотеката към Читалището. Проектът „Зорница-Еньовче-Чеканкa“ се финансира от Национален Фонд Култура с 13 500лв, собствено участие 1 500лв и дарения. През 2022г проектът бе подкрепен с 2000 лв от Деян Вълчев Желев. Проектът е с продължителност една година и ще продължи до октомври 2023г.

Творческите ни състави ще се представят на „Празника на Слънцето, Билките и Водата“ на 24 юни и на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ в края на м.август 2023г, организирани на Старозагорските минерални бани. Очакваме НЧ „Христо Ботев-1952“ да укрепи сътрудничеството с Читалищата от Ареал „Детелина“, да увеличи силата си на духовен център чрез запазване на вечните български ценности и ги предаде на следващото поколение.

Маргаритка Желева

ръководител на проекта