Акарджанци отдадоха почит към Апостола

Пред паметта на Левски, в навечерието на 18-и февруари, отдадоха почит деца, ученици и граждани

В късния следобед на 17 февруари 2023 г., в двора на НЧ „Св. Климент Охридски -1858“ -Стара Загора, се събрахме на площад „Македония“, пред паметната плоча на Апостола и старозагорските съзаклятници . С цветна гирлянда , малчовци от към Детска градина „Светулка“, тържествено пристъпваха към мемориала. Другите, вече по-големи момичета и момчета от Начално училище „Димитър Благоев“–  от 4. А и 4. Б класове с класни ръководители Радостина Стоянова и Даниела Пенчева, придружени от учителката им Анелия Андреева, изведнъж се изсипаха през булеварда   Строго официални, заеха местата си, младежите от осмите класове на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“,  водени от учителките Донка Добрева и Гергана Колева . Заприиждаха още хора – млади и стари. Зазвуча музика….Множеството притихна и в този малък остров от вглъбени хора проехтя един познат до болка Вазов стих: „Девет годин той скита се бездомен…“ Започваше възпоменателната вечер, часът на преклонението в навечерието на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, организирана от местното читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

Учениците от 8-ите класове на IT-гимназията  участваха с поетично слово, изпълнено  от Калоян Йорданов. След него учениците от НУ „Димитър Благоев“ Радостин Кеврев и Йоана Желева прочетоха есе за Апостола. Към градуса на емоционалното преживяване техни съученици прочетоха стихове, посветени на Апостола написани от младите автори Искра Кирчева, Искрен Желязков, Михаил Пашов, Стоян Костов и Христина Радева…Тези споделените лични изповеди искрено и от сърце развълнуваха всички и внесоха трогателно съпреживяване на величието и подвига на Левски и драматизма от неговата гибел..

Най-възторжени бяха децата от четвърта група на Детска градина „Светулка“, които с много жар, чистосърдечно и с плам цялата група – всички заедно, казаха стихотворение за Левски. Няма такъв ентусиазъм и такова очарование като детската непринуденост и спонтанност на изпълнението, което така завладя публиката, че тя дълго ги аплодира. Под звуците на траурния марш, по елегията на Ботев младите хора пристъпиха пред паметната плоча и първи положиха малък гирлянд от цветя  и отделни стръкчета. Цветя поднесоха г-жа Мария Денева от името на учителите-ветерани, акад. Васил Герлимов – председател на Читалището и много граждани.

Присъстващите почетоха паметта на Апостола и неговите сподвижници от старозагорското въстание със сведени глави и едноминутно мълчание.

На няколко пъти децата посочиха, че се прекланят с почит пред паметта на Васил Левски и едновременно с това днес отдават почит и на неговия сподвижник и водач на старозагорските въстаници кундуржията Кольо Ганчев, на който тази година му се изпълниха 180 години от рождението. Той  е един от създателите на Читалището в Акарджа …Това са героите, чийто светли образи са примерът за любов към родината и всеотдайност до безрезервна саможертва.

В тези кратки разказчета, децата ведно с Апостола и Кольо Ганчев следваха историческите стъпки по улиците на Акарджа и съзнаваха, че е жив споменът за тях…Съзнаваха още, че те са тези, които ще продължат да пренасят през годините жива легендата за героичните смели мъже, техни съратници и следовници, отдали живота си пред олтара на Отечеството – споменът за братя Михаил и Георги Жекови, Руси Аргов, Георги Кюмюрев, Господин Михайловски, Стефан Чифудов, Слави Сяров-барутчията, Никола Райнов – Пантата и много други…

И пак прозвучава: “О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално тъй милно плачеш…“…

И заедно с Ботев стояхме смълчани и продължавахме да жалим за погубените младости, за прекършения рано живот, за недоживяната свобода…

Поклон и вечна слава, герои на България!

Поклон Апостоле!

Гинка Михайлова