Радио Стара Загора организира XXIV фолклорен конкурс „Славейче“

Крайният срок за изпращане на заявките е 16 април 2023 г.

Първото извънстолично радио в България – Радио Стара Загора организира XXIV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“.

За участие се допускат деца от цялата страна, разделени в три възрастови групи – до 7, до 12 и до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от специализираните училища по изкуствата и паралелки с разширено изучаване на музика.

Конкурсът ще се проведе на 22 и 23 април 2023 г. от 10:00 часа в Радио Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис I“ 75.

Участниците представят две народни песни, а навършилите 12 години – една хороводна и една безмензурна песен, в „чист вид“ (акапелно), без музикален съпровод и авторска намеса.

ВАЖНО УСЛОВИЕ! Едната от песните трябва да бъде непопулярна. По този начин Радио Стара Загора стимулира издирването на отдавна забравени или непознати песенни образци от богатството на българския музикален фолклор.

КОНКУРСЪТ Е БЕЗ ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ.

Краен срок за изпращане на заявки – 16 април 2023 г.

Форма за участие можете да изтеглите от ТУК >>https://bnr.bg/starazagora/post/101771624

Голямата награда за талантите, класирани на първо място е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора.

Сред лауреатите в надпяването слушателите на Радио Стара Загора избират песен на слушателя чрез гласуване в предаванията за народна музика.

Участниците в конкурса ще оценява жури в състав: Милена Паунова – музикален редактор в Радио Стара Загора, тракийската певица Ваня Вълкова, Неделчо Киров – отговорен звукорежисьор в Радио Стара Загора.

Допълнителна информация можете да получите на телефон 042/616-414 и на https://bnr.bg/starazagora/page/radiokonkurs-slaveyche.

Регламентът и декларация за информирано съгласие можете да изтеглите от ТУК https://bnr.bg/starazagora/post/101771624

***

„Славейче“ е най-дълголетният радиоконкурс за млади народни изпълнители, който се провежда под специалната грижа на Радио Стара Загора от 1994 г. насам. Като лауреати на конкурса пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати певци, днес солисти на Оркестъра за народна музика на БНР, на професионалните ансамбли и музикални формации.

Конкурсът е своеобразна емблема на БНР в полето на фолклорната музика, част от културното богатство на Стара Загора и летописа на първото извънстолично радио.