На 1 февруари почитаме Св. мчк Трифон

Българската православната църква почита днес паметта на Св. мчк Трифон (Предпразненство на Сретение Господне), (Трифоновден).

Св. Трифон е раннохристиянски мъченик, почитан както от Православната църква, така и от Римокатолическата църква.

Св. Трифон се ражда около 225 г. През 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян, е посечен с меч.

Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното, четем в житието му. Едва 17-годишен, той спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III.

Наследникът Деций Траян на Гордиан обаче се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени християни да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик за Православната вяра.

Преди години Трифоновден е бил един от най-тачените от народа празници, който е бил на  14 февруари. През 1968 г., след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква, датите на църковните празници се изместват. Така паметта на Св. мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

Някои по-големи купонджии празнуват и на двете дати.

Имен ден празнуват: Трифон, Трифона.

В две села в Община Стара Загора днес е голям празник. В Малка Верея повече от 20 години се събира мало и голямо, както и много гости, за да изберат цар, да зарежат прочутите си лозя и не на последно място да се повеселят от сърце.

Читалище „Димитър Наумов“ и Пенсионерския клуб на село Преславен също вдигат голям празник днес. Да е честито на всички, които празнуват!

Долап.бг