13 февруари – Откриване на фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли…”

13 февруари 2023 г. (понеделник), 17:30 ч., фоайе първи етаж
Откриване на фотодокументална изложба „Ний летиме от Балкана мощни Шипченски орли…” на Национален парк-музей „Шипка–Бузлуджа”.
Изложбата е посветена на някогашните български опълченци, които след Освобождението стават кадрови военни и допринасят за военната слава на младата държава. Изложбата включва 27 табла, от които 5 двойни. Проследяват се биографиите на 22-ма военни дейци, бивши опълченци, 11 от които достигат до генералски чин, и тяхното участие в ключови за Отечеството ни събития – Съединението, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.
Съорганизатори на изложбата са Държавният военноисторически архив – Велико Търново и Исторически музей – Дупница.
Изложбата е  озаглавена „Ний летиме от Балкана“, по текста на един забравен марш, който най-добре изразява принадлежността на непобедимите български полкове към безсмъртния подвиг на шипченските бранители. Автори са двама казанлъчани. Музиката е написана от Иван Скордев (1879 – 1953), завършил Дрезденската музикална консерватория, участник в двете Балкански войни. Текстът е създаден от Константин Георгиев (1884 – 1954), който е по-известен като автор на текста на най-популярния военен марш „Велик е нашият войник“ (1916).
Изложбата остава до 31 март 2023 г.