Три юбилейни изложби подготвя Градската художествена галерия на Стара Загора

За Градската художествена изложба на Стара Загора Новата 2023 г. започна с гостуване на „Лудогорие“ – наградени творби от едноименния Национален конкурс на Художествената галерия на Разград.

През годината почитателите на изобразителното изкуство ще станат съпричастни с честването на три много важни годишнини – 100 години от рождението на Георги Стефанов и на Георги Славов и 125 г. от рождението на Марио Жеков. Според директора на Художествената галерия проф. д-р Марин Добрев подготовката на изложбите за тези събития вече е започнала.

Предвидени са гостувания на експозиция на старите майстори на Художествената галерия в Ямбол и на Галерията на Дряново.

От фонда на Старозагорската галерия ще се направят експозиции „Българската графика през 70-80-те години на ХХ в.“ Това е един от най-силните периоди в съвременното българско изкуство по отношение на графиката; „Традиции и мистика“ – тема за пътуването на художника в други измерения; „Морски вдъхновения“.

Верни на традицията , както всяка година и тази, ще бъдат представени произведения на студенти от Педагогическия факултет на Тракийски университет „Илюстрации и графики“.

Предстоят поредици от изложби на децата от Школата по иконопис към храм „Света Троица“, както и по образователната програма по изобразително изкуство.

Проф. Добрев сподели, че в момента работи върху изследване за Мара Чорбаджийска.

Отминалата 2022 г. беше доста бурна по отношение на експозиционната ни дейност, коментира за Долап.бг директорът на Художествената галерия Стара Загора , изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев. – 17 изложби открихме в залите на нашата галерия:“Старозагорски писатели и поети в творчеството на български художници, съвместно с Музей „Литературна Стара Загора“; „Знаци на времето“ – колекция от фонда на галерията; Авторска изложба на Надежда Кутева – носител на първа награда съгласно статута на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“; „Графични пейзажи“ от фонда на галерията ни; „Графичен дизайн и визуални комуникации“- експозиция на творби на студенти от едноименната специалност във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет; „Красотата на Япония“ – съвместна проява с Дружеството „Приятели на Япония“ и Посолството на Япония в България; Детски творби от Полша- гостуваща изложба от Художествената галерия Нова Загора; Васил Бараков – по повод 120 г. от рождението на художника, съвместна експозиция на галерии от страната; Избрани творби от Художествената галерия „Борис Денев“ – Велико Търново; 130 г. от рождението на Никола Кожухаров – съвместна изложба с Национална художествена галерия и Софийска градска художествена галерия; Изложба „Иван Кирков“ – съвместно с няколко галерии от страната; „Акварелът“ колекция от фонда на галерията от образователния цикъл „Видове и жанрове в изкуството“; „Паралели“- гостуваща колекция от графики на преподаватели и студенти от Националната художествена академия; Изложба „Перспективи“ – колекция на плакати от студенти по специалност ПОИИГД при Педагогически факултет на Тракийски университет; Вътрешен стремеж -жената художник“- колекция от фонда на галерията.

Краят на миналата година завършихме с изключително важната „среща“ с изкуството на Антон Митов по повод 160 години от рождението му. В експозицията имаше няколко произведения, които старозагорската публика не беше виждала“.

Градска художествена галерия Стара Загора гостува във Велико Търново и Разград с Избрани творби от всички издания на Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“.

За 2022 г. Старозагорската художествена галерия има девет съвместни участия в изложби на други галерии – Национална, Софийска градска, Бургаска, Сливен, Казанлък и Велико Търново.

През периода януари 2022 декември 2022 г. във фондовете на Художествена галерия Стара Загора са постъпили общо 85 художествени произведения
/55 графики, 26 живописни творби, 3 приложни и 1 пластика/.

Галерията има участие с програми в Европейската нощ на музеите и в Нощта на изкуствата. Представени са и 6 книги.

Росица Ранчева