Най-изненадващите археологически открития, направени през 2022 г.

През изминалата 2022 г. бяха направени редица важни археологически открития. Сред тях са отпечатъци от стъпки на възраст около 12 000 години, отлично запазени бронзови статуи, открити в древен термален извор, както и скелетите на десетки деца, които свидетелстват за извършването на масови жертвоприношения.

Подробности за тези и други находки може да научите в следващите редове:

Мамути, носорози и хиени

В наши дни най-големите животни, които обитават британските острови, са благородните елени. Не толкова отдавна обаче районът изглеждал различно и бил населен от далеч по-внушителни създания. Това се посочва в заключенията от изследване, посветено на живота на островите по време на последния Ледников период, които бяха официално представени през февруари. В тях се отбелязва, че по време на разкопки, проведени в английското графство Девън, били открити кости на животни като мамути, носорози и хиени. Учените смятат, че останките са на възраст между 30 000 и 60 000 години.

„Призрачни отпечатъци от стъпки“

През лятото на 2022 г. в Юта беше направено важно откритие, описано от някои експерти като „призрачни отпечатъци от стъпки“. Те, разбира се, не били оставени от истински призраци, а от хора преди цели 12 000 години (в момент, когато приключвала последната Ледникова епоха). Учените направили откритието съвсем случайно, докато провеждали друго изследване в района на Солт Лейк Сити.

Последвалите анализи разкрили, че следите били оставени от 88 възрастни и деца, най-малкото от които било на около 5 години. Археолозите отбелязват, че подобни находки са изключително ценни, тъй като разкриват подробности за начина, по който нашите предци са придвижвали от едни райони в други. Това е едва второто подобно откритие, направено на територията на САЩ (първото беше направено през 2021 г. в щата Ню Мексико).

Случайно откритие

Не всички важни открития са дело на професионални археолози. Пример в това отношение е находката, на която се натъкнал палестинският фермер Нидал Абу Еид през пролетта на 2022 г. Той обработвал земята си в района на Хан Юнис в Ивицата Газа, когато забелязал малка статуетка. „Намерих я напълно случайно. Цялата беше в кал, затова реших да я измия“, отбелязал фермерът пред медиите. Той я предал на властите, а впоследствие се оказало, че става въпрос за изключително ценна варовикова статуетка на възраст над 4500 години. Тя е дълга 22 см. и представлява изображение на древната ханаанска богиня на войната и лова Анат.

Римляни и етруски

Термален извор, намиращ се в италианския регион Тоскана, привлече вниманието на археолози от цял свят с едно изненадващо откритие – 24 бронзови статуи, създадени преди около 2300 години. Те са в идеално състояние и според мнозина експерти могат да променят представите ни за възникването на Римската империя. Учените се натъкнали на тях в горещите води на свещените бани на Сан Кашано дей Бани близо до Сиена. Някои от статуите са на гръко-римски божества като Хигия и Аполон. Това, което веднага привлякло интереса на археолозите, бил фактът, че по тях има надписи както на латински, така и на етруски език. За етруските се знае сравнително малко. Тази мистериозна цивилизация била първата суперсила в района на Средиземно море. Нейни представители основали важни градове като Флоренция и Пиза. След продължителен конфликт, етруските били победени от римляните. Новооткритите статуи навеждат на мисълта, че докато войната била в разгара си, етруски и римски семейства вероятно са се молели заедно за мир, отбелязват учените.

Любовниците на Нептун

Освен че отне живота на много хора, гражданската война в Сирия нанесе и огромни щети на безценните археологически богатства на страната. Въпреки това, преди няколко месеца археолози се натъкнаха на отлично запазена римска мозайка в град Растан, намиращ се близо до Хомс. Тя е с площ от около 120 кв. м. и се смята, че е създадена преди приблизително 1600 години. Според мнозина, това е най-значимото археологическо откритие в Сирия за последното десетилетие. На мозайката има изображения на Херакъл и царицата на амазонките Хиполита, както и древноримския бог на морето Нептун, който е в компанията на 40 от неговите любовници.

Човешки жертвоприношения

В Перу беше направено едно зловещо откритие, свързано с човешките жертвоприношения, извършвани от представителите на древната култура Чиму. Става въпрос за останките на 76 деца, открити в обекта Пампа Ла Крус. Учените отбелязват, че по гръдните кости на всички скелети има следи от напречни разрези. Това означава, че сърцата на децата най-вероятно били извадени, преди телата им да бъдат положени в масовия гроб. Предполага се, че жертвоприношенията били извършени в периода 1100 – 1200 г. от н.е. Краката на скелетите сочели на изток, като учените все още не са сигурни защо телата били поставени по този начин. В интерес на истината, в Пампа Ла Крус се провеждат разкопки от няколко години и учените допускат, че там са погребани повече от 1000 деца.

Междувременно археолози направиха друго подобно откритие на 24 км. от столицата Лима. Те изследвали гробницата на влиятелен търговец, починал преди около 1200 години, когато се натъкнали на мумифицираните тела на осем деца. Петер ван Дален Луна, който е един от ръководителите на екипа, направил откритието, заяви следното: „Предполагаме, че децата били принесени в жертва, за да придружат покойника в отвъдното“. Експертите все още не са сигурни защо детски жертвоприношения били извършвани толкова често от представителите на културата Чиму.

Русалин Венев