Френска библиотека впечатлява посетителите си след 12-годишна реставрация

След 12-годишно обновяване Националната библиотека на Франция „Ришельо“ отвори врати през 2022 г. Зашеметяващата сграда, част от Националната библиотека, датира от 18 век и съдържа над 22 милиона артефакти и документи. Архитектът Бруно Годен обновява историческата парижка библиотека с нови коридори, складови помещения, както и музейно пространство.

До вчера затворен в себе си, големият, великолепен, износен, фрагментиран, тъмен и полуразрушен сандък със съкровище сега получи нова идентичност, която е изпълнена със светлина“, каза още Годен в изявление за Insider.

Една от реновираните читални – Овалната зала, е обновена с нови рафтове и осветителни тела. В миналото влизането в Овалната стая беше разрешено единствено на учени и студенти. Сега това е единствената читалня в библиотеката, до която обществеността има безплатен достъп.

Стаята Labrouste с нейните извисяващи се сводести тавани, поддържани от тънки железни колони, също е възстановена. В библиотека „Ришельо“ се помещава библиотеката на Националния институт за история на изкуството (INHA) и достъпът е ограничен единствено за потребителите с валидни пропуски за изследване.

Стъклен коридор води посетителите до ново музейно пространство, в което се съхраняват около 900 артефакти от колекцията на библиотеката. Тези предмети включват скулптури, снимки и дори ръкописи от известни френски писатели като Виктор Юго и Марсел Пруст.

Стъклената галерия предлага изглед към покрива на библиотеката и небето, с изненадваща гледка към куполите на залата Labrouste. Полупрозрачните стъклени подове позволяват на светлината да прониква надолу, подчертавайки красивата вертикалност на ротондата на стълбището.“

Скрити от очите на обществеността са новите архивни и складови рафтове, използвани за съхраняване на останалата част от колекцията на библиотеката.

Наред с книгите библиотеката съхранява и огромен набор от исторически документи и произведения на изкуството, възлизащи на общо 22 милиона предмета. В залите могат да се видят още втората по големина колекция от гръцки вази в света, оригинални отпечатъци от Рембранд и Пикасо, гравюра на Матис, Гутенберговата Библия и шахматен комплект от слонова кост на Карл Велики.