Откриха втора потенциално обитаема планета близо до нас Годината там има 28 дни

Астрономите са открили втора планета, подобна по размер на Земята, в близост до близка до нас звезда. Възможно е на нея да има вода, а защо не и живот. Намира се на разстояние 100 светлинни години от нас и годината продължава само 28 дни, съобщи CNN.

Откритието е направено с помощта на космическия телескоп TESS, създаден да търси планети извън Слънчевата система. Според Емили Гилбърт от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА това е втората скалиста планета, подобна по размер на Земята, открита близо до звездата TOI 700. TOI 700 е червено джудже, което се намира на 100 светлинни години от нас. По размер екзопланетата е само с 5% по-малка от Земята. Този скалист свят се върти около родната си звезда в така наречената обитаема зона, тоест на такова разстояние, което позволява там да се поддържа умерена температура. Водата може да съществува в течно състояние на повърхността. А ако има вода – потенциално може да е обитаема. Или да е била обитаема някога. Прави пълен оборот около звездата си за 28 земни дни.

Друга скалиста планета, която е подобна по размер на Земята в тази система, е TOI 700 d. Тя е с около 20% по-голяма от Земята, има година от 37 дни и също така е в обитаемата зона на своята звезда. В тази звездна система има още две планети, които хипотетично могат да бъдат наречени суперземи, но пък се въртят твърде близо до своята звезда, а това дава малки шансове за живот на тях. Астрономите са ги кръстили TOI 700 b и TOI 700 c. Винаги са обърнати към тяхната звезда от една и съща страна, както нашата Луна към Земята.