128 години от рождението на Гео Милев се навършват днес

Гео Милев (Георги Касабов Милев – 15.01.1895, Раднево – след 15.05.1925 – София)

Роден е в учителско семейство. Баща му изоставя учителството и урежда книжарница и издателство в Стара Загора.

От детска възраст, която изцяло преминава в Стара Загора, проявява интерес към литературата и рисуването. През 1907 г. в детското вестниче „Славейче“ (бр.15 от 5.1.1907) е отпечатано първото му стихотворение.

Като ученик в Старозагорската гимназия (1907-1911) издава ръкописни вестници, съставя сборници, които сам илюстрира, пише хумористични, патриотични и интимни стохотворения; подписва се Гео Милев, Гео Касабов, Георги Милич, Гео Милич. Ученическите му стихове са повлияни от творчеството на П.П.Славейков, когото смята за свой учител в поезията и естетиката. През ученическите си години превежда от руски език стихове на А. С. Пушкин, М. Ю. Лермонтов, Н. А. Некрасов, А. С. Колцов, А. А. Фет и др.

Следва романска филология в Софийския университет (1911-1912); продължава образованието си в Лайпциг (1912-1914), където слуша лекции по философия и по театрално изкуство и пише дисертация за Р. Демел. През декември 1913 г. в сп. „Листопад“ се появяват първите му публикации – „Литературно-художествени писма от Германия“. По това време Гео Милев е горещ привърженик на индивидуализма и естетизма; ориентира се в немската литература и в културния живот в Германия, увлича се от модерната немска поезия.

През юли 1914, след започването на Първата световна война, заминава за Лондон, където се запознава с английската литература, изучава английски език. Среща се с емигриралия белгийски поет Емил Верхарн. Върнал се отново в Германия, за да продължи образованието си, Гео Милев заподозрян, че е английски шпионин, е арестуван в Хамбург от немската полиция. Поради липса на доказателства е освободен. Пристига в Лайпциг, но събитията го принуждават скоро да се прибере в България (1915). Отпечатва в ограничен тираж литературни листове за Ст. Маларме, Р. Демел, П. Верлен, Ем. Верхарн и Фр. Ницше, които съдържат преведени от Милев стихове; всеки лист е посветен на някого от младите поети-символисти -Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Теодор Траянов, Людмил Стоянов и Николай Райнов.

Гео Милев поема грижите около книжарницата на баща си, който е мобилизиран. През зимата на 1915-1916 заедно с Никола Икономов организира в Стара Загора театрална трупа, която изнася няколко представления. През март 1916 е призован да отслужи военната си повинност в ШЗО в Княжево. Оттам като старши подофицер е изпратен в 34-и троянски полк, който е на позиция при Дойран, срещу англичани и италианци. Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29.04.1917г. неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в черепа и загубва дясното си око. През февруари 1918 г. заминава със съпругата си Мила Керанова за Берлин, за да бъде опериран; остава до март 1919 г. Въпреки няколкото операции, по време на престоя си посещава библиотеки, музеи, изложби, театри. Революционният кипеж в Германия, който има възможност да наблюдава, по-късно отразява в някои откъси от „Грозни прози“. В Берлин се запознава с новите явления в немската литература, свързва се с немски писатели и художници, превежда и печата експресионистичното списание „Акцион“. След като се завръща в София, Гео Милев издава списание „Везни“ (1919-1922), което се оформя като трибуна на символизма и експресионизма в България.

Под влияние на новата обществено-политическа обстановка в страната пред 1922-23г. възгледите му еволюират. Промяната в светогледа му е отразена на страниците на сп. „Пламък“, което започва да излиза през януари 1924 г. В него Гео Милев печата статии,“Грозни прози“, поемата „Септември“, началото на поемата „Ад“. Заради поемата „Септември“ книжка 7-8 на сп. „Пламък“ е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 Гео Милев е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той решава да обжалва делото пред Апелационния съд, но на 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно; убит и заровен в общ гроб в Илиянци.

Стара Загора тачи и се гордее с големия българин и творец Гео Милев. В парк „Александър Стамболийски“(Алана) има негов бюст-паметник. Улица носи неговото име. Профилираната природоматематическа гимназия и Драматичния театър също с гордост са добре познати с името на Гео. През м. септември тази година къщата-музей, в която Гео прекарва детството и юношеството си с многолюдното семейство на Милю Касабов ще чества 70 годишнина.

Както вчера съобщихме, ППМГ „Гео Милев“ осъществяват широка и разнообразна програма, посветена на патрона си. ДТ „Гео Милев“ представи в края на миналата година премиера на спектакъла, посветен на Гео „Иконите спят“.

Ние от Къща-музей „Гео Милев“ винаги сме отбелязвали рождения ден на поета в края на месец януари, съобщи за медията ни уредникът Валя Сотирова. – Събитието по този повод организираме за 26 януари от 18:00 ч. Поканили сме Надежда Стоянова, преподавател по българска литература в Софийски университет, която е автор на книгата „Украси и гримаси, мода и модерност в българската литература през 20-те -30-те години на ХХ век“. Книгата е свързана с периода, в който активно твори и публикува Гео Милев. Част от съдържанието, посветено на Гео са пародийните дрехи на българския модернизъм. Това не е книга за модните вещи на човека от началото на ХХ век, а за волята му да конструира и усъвършенства себе си, за опитите му да се наложи като модерен субект чрез модния образ, модния жест и пр.“

Книгата ще бъде представена от доц. Мая Горчева, която има много изследвания и книги, посветени на Гео Милев.

Валя Сотирова съобщи, че през миналата година е имало много голямо посещение на къщата-музей от старозагорци и гости на града, от по-млада публика, деца от детски градини и началния курс. Много често гимназисти провеждат уроците си по литература, когато изучават Гео, именно в дома в който той е израснал. Безспорно има засилен интерес към личността и творчеството на Гео.

Пред паметника на поета бяха положени цветя в знак на респект и признателност.

Росица Ранчева