Коледари огласиха СУ „Иван Вазов“ Стара Загора

Учениците от 6. б клас и Георги Танев от 7. в клас от СУ „Иван Вазов“ гр. Стара Загора се включиха в първата част -„КОЛЕДА“ на проекта „ИМАНЕ“ към НЧ „Климент Охридски -1858“ гр. Стара Загора.

Децата се запознаха с една типично фолклорна традиция – коледуването. Лично председателят на читалището, един от най-големите български хореографи академик Васил Герлимов показа на момчетата стъпките за мъжкото хоро, песните и наричанията при посещение в домовете.

Децата разшириха знанията си за това, какво в миналото всяко българско семейство е слагало на трапезата на Бъдни вечер. Опитни жени показаха на момичетата как се прави задължителната содена питка за Бъдни вечер, как се меси, как и защо се украсява, как и колко се пече, какво и колко задължителни само постни ясния трябва да се сложат на софрата.

Наученото по-късно бе представено на децата от 2. б клас, които бяха отлични домакини и слушаха с голям интерес. Целта е младите хора да помнят и тачат традициите. Народните традиции, които успешно сме запазили през вековете. Те формират културата ни като българи и ни открояват от другите народи със своята пълнота и пъстрота.

Да проучим и запазим автентичния български фолклор, преплетен с народни обичаи и традиции на Бъдни вечер и Рождество Христово, е водещата идея в съвместната ни работа.

Динко Цвятков

директор на СУ „Иван Вазов“