32400 лв. събра Дарителската вечер за Стара Загора

32 400 лева събраха на Дарителска вечер в Стара Загора, организирана от Обществен дарителски фонд в Града на липите. Средствата ще се използват за реализиране на 7 проекта, свързани с инициативи, насочени към подобряване на живота и на средата в Стара Загора.

Домакини на вечерта бяха АРИР, Европа директно, Граждански клуб Липа, Инър Уил клуб Стара Загора, Инър Уил клуб Стара Загора Берое, Ротари клуб Стара Загора – Берое, Ротари клуб Стара Загора, Лайънс клуб Стара Загора, Лайънс клуб Стара Загора Августа, Лайънс клуб Стара Загора Тракия, МОС, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, ТПП и Обществен дарителски фонд.

Събитието се състоя в хотел Сити. Водещ на вечерта беше актьорът от Драматичен театър “Гео Милев” Димитър Митев. Томболата с награди и богатата музикална програма допринесоха за доброто настроение на присъстващите.
Гостите на вечерта имаха възможността да гласуват за 7 проекта, предложени от старозагорски неправителствени организации.

  1. Бързи герои 112

Лайънс Клуб Стара Загора Августа

Проектът е насочен към деца от 6 до 9 години и техните близки. Те ще се обучават по специална програма как да разпознават симптомите на инсулт и как да действат правилно в случай на спешност. За всяко дете ще са осигурени учебни помагала, в които те ще рисуват, ще изрязват, ще играят театър, ще пишат и четат под формата на забавни игри и послания към възрастните.

  1. Заедно творим чудеса в името на живота

Инър Уийл Клуб Стара Загора Берое

Със събраните средства ще се подобри комфорта на пациентите в отделението по Детска хирургия и ОАИЛ на УМБАЛ „Професор Доктор Стоян Киркович“. Предвиден е кът за почивка на родителите и занимания за малките пациенти в Детска хирургия, както и подобряване на климатизацията на ОАИЛ.

  1. Реставриране и експониране на цветна подова мозайка

Инър Уийл Клуб Стара Загора

Проектът предвижда реставриране и експониране на цветна подова мозайка от III – IV век, част от сграда в античния град Августа Траяна. Със съхраняването на историческото наследство да почетем хилядолетната история на града, със съзнанието че градските забележителности могат да променят представата на местните общности за своята ценност и да впечатлят гостите на града.

  1. Работилница за кукли

Ротари Клуб Стара Загора – Берое

Проектът е част от Националната кампания на Ротари България. Той ще се изпълнява съвместно с Държавен куклен театър Стара Загора, чрез чиито постановки ще се търси по-голямо въздействие върху подрастващите за справяне с проблеми като насилието в училищата и употребата на наркотични субстанции.

  1. Чиста вода за нашите деца

Ротари клуб Стара Загора

Проектът предвижда осигуряване на чиста питейна вода за децата в детските градини. Ще бъдат закупени максимален брой системи за пречистване на вода, които ще бъдат монтирани във възможно най-много детски градини. Това ще намали разходите за купуване на минерална вода и ще намали отпадъка от пластмасови опаковки.

  1. С магията на книгата срещу духовната слепота

Лайънс клуб Стар Загора – Тракия

Проектът предвижда попълване фонда една от най-старите публични библиотеки в България и най-голямата читалищна библиотека с нови книги. Да подарим магията на четенето на онези деца и възрастни, за които библиотеката е единствената възможност да се докоснат до националното и световно книжовно богатство.

  1. Да помогнем Спътник Интеркосмос България 1300 да кацне в центъра на Вселената

Граждански клуб ЛИПА

Проектът предвижда поставяне на реставрирания спътник Интеркосмос България 1300 в защитена среда в парк Артилерийски. Стара Загора има решаващ принос за това научно постижение на нашата нация, която е призната за 18-та космическа държава в света! Чрез този монумент искаме да вдъхновим ново поколение изследователи на космоса, както и да създадем нов туристически обект като част от космическата история на България.

Катя Дянкова