Второкласници от 6.ОУ „Св. Никола“ играят благотворително пиесата „Снежната кралица“

Учениците на 2. „а“ клас на Основно училище „Свети Никола“ Стара Загора са едновременно и запалени артисти . Класен ръководител, драматург, режисьор-постановчик, автор на декорите и костюмите, на музиката, художественото осветление и ефектите е любимата им учителка Соня Хараланбева . Както всяка година и тази, в навечерието на Рождественските празници, децата подготвят и представят пиеса. Решението, подкрепено и от родителите е, шестте представления, които ще бъдат изиграни, да бъдат благотворителни. Събраните парички ще бъдат дарени на Неонатологията при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Така децата от малки се учат на доброта и алтруизъм плюс удоволствието да са артисти в истински голям театрален спектакъл.

Подготовката за това предизвикателство започна много отдавна, сподели за читателите на Долап.бг Соня Хараланбева.- Преведох сценария от руски на български език и от 80 страници успях да го преработя за реализация до 40 минути. Трябваше за всичките 24 малки артисти да има роля, защото участват всичките ми деца. Така снежинките от една станаха четири, пингвинчетата станаха три, появи се група от четирима снежни човечета. Т.е. създадоха се нови герои, на които трябваше да им се напишат реплики. Началото започва с танц на снежинките и т.н. Ролята на Герда се изпълнява от две момиченца, Кай от едно момче…Последваха едномесечни репетиции. Вече имаме изиграни две представления за третите и четвъртите класове. На 16 декември 2022 г. ще имаме още две от 10:30 ч. и от 11:30 ч. – за предучилищната група, първите и вторите класове и на 19 и 20 декември от 17:00 ч. ще играем за всички малки, големи и още по-големи старозагорци. Представленията са в актовата зала на училището ни. Заповядайте и няма да съжалявате!“.

В „Снежната кралица“ на г-жа Халаранбева Герда и Кай са приятели. Те често ходят при една възрастна жена. Оказва се, че в големия часовник тя е скрила вълшебна книга за Снежната кралица. Когато разгръщат страниците й и призовават кралицата да се яви, тя действително се появява и отвежда със себе си момчето Кай. Герда тръгва да го търси и така стига до ледената планина. Какво се случва нататък, можете да разберете, ако посетите спектаклите и оставите за каузата на децата колкото левчета имате желание да дарите.

По информация на вече присъствали на представленията, малките артисти се справят великолепно. Т.е. „Снежната кралица“ не е за изпускане!

Росица Ранчева