Днес отбелязваме международния ден за човешките права

Хората често забравят, че добротата е безплатна!

На 10 декември отбелязваме международния ден за човешките права. На тази дата през 1948 г.  Организацията на обединените нации приема Всеобщата декларация, в която за първи път на едно място са описани правата, които всеки човек има. Декларацията е преведена на 375 езика и диалекта, което я превръща в най-превеждания документ в света, а датата 10 декември се превръща в Международен ден на човешките права.

Дни като този ни напомнят, че именно човечността ни прави истински хора. „Силата на човека става двойна, когато той проявява отзивчивост, състрадателност, човеколюбие и грижа към хората около него. Затова нека бъдем хора! Нека бъдем човечни и добри същества и нека сме пример за децата си с хуманни постъпки!“, призова д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД.

В Деня на християнското семейство и младеж през 2019 г. Държавната агенция за закрила на детето организира инициативата за връчване на отличителен знак „Посланик на доброто“ по повод 30-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. В Агенцията постъпиха стотици истории за сторено добро и проявена човечност от цялата страна, а 10 герои от тях бяха удостоени с отличието на празник на доброто в Националния дворец на културата.

Въпреки че 2020 година е трудна и непозната за всички нас, заради предизвикателствата с пандемията COVID-19, ДАЗД отново събра истории за хора, помогнали на дете и/или на семейството му в труден момент, беда, тежък инцидент и променили житейска съдба. Тази година над 20 личности и организации са номинирани да получат наградата за сторено добро.

Предвид извънредната ситуация Посланиците на доброто ще получат своите отличия в началото на следващата година. Най-вълнуващите от всички получени истории и този път ще се популяризират от ДАЗД, за да са пример и да заразяват всички ни с добрите дела.

Нека не чакаме световен ден, за да бъдем добри! Светът може да е далеч по-красив, ако се обичаме и си подаваме ръка с добро дело всеки ден. Нека правим добро на хората до нас! Нека заедно да подаряваме щастие! Това са част от посланията и надеждите на целия екип на Държавната агенция за закрила на детето.