С гирлянд от празнични вълнения светиниколци почетоха патрона си

С гирлянд от празнични вълнения светиниколци почетоха  патрона си

Нищо че ръми непрестанно дъждец, нищо че над града ни се стели студена декемврийска мъгла. В душите е светло и топло, а из въздуха се носи ароматът на канела и печени дюли… Празниците идват!

Един от най-тачените сред тях е денят на светеца чудотворец св. Никола – особено вълнуващ за всички възпитаници на Шесто основно училище, което вече 182 години носи с гордост името на почитания християнски покровител. Притъмнялото небе ни най-малко не помрачи празничното настроение във вековното ни и вечно младо училище. Светиниколци посрещнаха своя патронен празник с усмивки и с богата празнична програма. Дъждът сякаш добронамерено спря навръх празника, за да се огласи още в ранните часове на 6 декември училищният двор от бодрата маршова музика на Фанфарния училищен оркестър, да ни завладеят с ритмичните си танци момичетата от училищния мажоретен състав. Сърдечно приветствие към всички ученици и учители поднесе директорът на училището г-жа Дарина Гайдарова, а кварталът екна от въодушевеното изпълнение на Химна на Шесто основно училище. Най-малките – децата от Подготвителна група, с ясните си гласчета също отправиха поздрав и закриха тържествения ритуал. За да започне истинският празник!

А то, училището ни, осъмна празнично украсено, защото Никулден ни носи и коледния дух. Във фоайето на първия етаж беше подредена специална тематична изложба, представяща св. Никола и Светиниколското школо през очите на най-младите ни художници.

Първокласниците с интерес гледаха презентации за св. Никола, традициите и обичаите на Никулден, а после с трепет оцветяваха картинки с лика на светеца. Децата от втори клас посетиха празничната литургия в храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ и получиха подаръци лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Учениците от III клас се включиха с неочаквано оригинални идеи в пет художественотворчески ателиета: „Зограф“, „Скулптура“, „Живопис“, „Дизайнери“, „Малкият готвач“. Заедно със своите учители подготвиха тематична изложба във фоайето на третия етаж под наслов „Никулденска суматоха“. Те ни въведоха с лекота и с настроение в един истински вълшебен морски свят – от пъстри плетени, апликирани и рисувани рибки, раковини и кораби. Въображението на сръчните малки майстори роди удивителни мозайки, изработени от обикновени зърна; барелефи, украсени изкусно с подръчни материали, но и с много вкус и любов. (Готвачите???)

Випуск IV клас също се включи в празничната литургия в храма, а след това изнесе прекрасен концерт-спектакъл в Актовата зала. Децата показаха много артистичност и знания за покровителя на нашето училище Свети Николай Чудотворец. Пяха, танцуваха народни хора и хип-хоп танци, някои показаха спортни умения, други се превъплътиха в циркови артисти. Участници и гости на празненството се насладиха на артистичните изпълнения на разказ за чудесата на св. Никола, на специално написаното за празника стихотворение на Тихомир от IVБ клас, на уникалното изпълнение на Ванеса от IVВ клас, която рецитира „Моята молитва“ на Ботев… Звучаха любими песни от всякакъв жанр – от фолклорни до съвременни.

В Деня на таланта се включиха и учениците от петите класове – с музикални и танцови изпълнения, с комични театрални етюди от живота на училището. Сцената на училищната актова зала даде възможност на младите ни таланти да се изявят, да покажат развитието си, да натрупат самочувствие, да повишат градуса на общото празнично настроение.

В следобедните занимания едни подготвиха празнична маса, други представяха собствени презентации за традициите и обичаите на Никулден, а най-малките направиха забавни постери с рибки.

Шестокласниците ще запомнят празника с участието си в интересни спортни състезания, където демонстрираха умения за отборна игра и спортен дух. Отделните паралелки от випуска премериха сили в разнообразни щафетни игри. Най-много победи завоюваха представителите на VIД клас. Седмите класове гледаха презентации и проведоха викторини за историята на Светиниколското училище, а после посетиха храм „Свети Никола“ и отдадоха почит пред Чудотвореца, патрон на училището. Всички деца – и малки, и големи, с интерес разлистиха и страниците на празничния брой на училищния вестник „Чудотворец“, за да открият в тях нови любопитни факти за историята на Светиниколското школо и празника Никулден. Припомниха си малките големи събития от живота на училището през последните месеци (без ковид ограничения!), прочетоха нови художествени творби на наши възпитаници, възхитиха се на оригинални ученически рисунки, посмяха се над забавната страничка…

Динамичен и наситен със събития беше денят, посветен на нашето дълголетно училище. Той ни зареди с празнични емоции, които са ни така нужни! Броени дни преди най-светлия от всички християнски празници – Коледа, светиниколци продължават да се трудят и да творят. Очакват ни коледните празненства, разменените подаръци, благотворителният базар… Нека е студено, нека е декември – идва Рождество!