Старозагорското основно училище „Георги Райчев“ чества 40-годишнина

На 140-ия рожден ден на големия български писател Георги Райчев, основното училище, което носи неговото име, тържествено отпразнува 40 години от основаването си. Верни наследници на своя патрон и учители, и ученици се стремят да спазват не само природните, етичните, но и естетическите закони. Училището първо проведе празника си в Градската художествена галерия, сред картините на най-големите майстори на четката. Всичко беше оригинално, премислено, поднесено в мярка, вълнуващо и запомнящо се.

При събиране на гостите, звучеше музика на живо – изпълнение на пиано. Началото беше поставено с изпълнение на химна на Република България на флейта от преподавателката по музика и на акордеон – от ученик. Водещите бяха официално облечени. Г-жа Лариса Дончева – с изящна дълга сина рокля, учениците -конферансиета – с празнични униформи. В левия край на импровизираната сцена до трикольора стоеше новото знаме на Основно училище „Георги Райчев“.

Преди началото на събитието разговарях с директора Николай Широв:

Господин Широв, как за 40 години се промени Вашето училище?

Основно училище „Георги Райчев“ мина през своите върхове и трудности. Считам, че сега се е оформило като притегателен център, в който се срещат, както опитът на поколенията учители преминали преди нас, така и дръзновението на настоящите колеги. Имаме увереност в бъдещето. Залагаме на иновативни методи на преподаване, реализиране на проекти и на всички възможности за удобства и комфорт на нашите ученици. Материалната ни база е на много високо ниво. Всичко това допринася за провеждане на качествен учебен процес в училището ни.

Колко са учениците и учителите в тази 40-та година на ОУ „Георги Райчев“?

260 са учениците ни от първи до седми клас и  подготвителна група. Преподавателите сме 34 души.

Кое е нещото, което отличава Вашето квартално училище от всички останали основни училища в града?

Това, което ни отличава от другите е колективът, съвместната работа между учители и родители. Създаде се общност между училище, родители и институции. Много важна е материалната ни база. Имаме нова библиотека, нов физкултурен салон, кабинети на ресурсния учител. Разполагаме и с единствен в региона кабинет за деца със сензорни увреждания…

Какво пожелавате на днешните и утрешните Ваши възпитаници?

Да не губят своя устрем и вдъхновение и да бъдат все така упорити в постигане на поставените цели.

Подробностите за изминалите  четирите десетилетия научихме от текста на водещите и от училищния вестник „Феникс“ издание на Медиен клуб „Тийн зона“. Ето какво е написано в есето „Пътуване във времето“ – 1982 – Днес:

Имало едно време“…така започва всяка приказка. Началото на нашата е в далечната 1981 г., когато Общински народен съвет Стара Загора взема решение за построяване на училище в квартал „Три чучура-север“. Изборът е  то да носи името на човека и твореца Георги Райчев- мъдър и сладкодумен разказвач. Занизват се дълги дни на упорит труд.

На 15 септември 1982 г. кварталът се оглася от нов, прекрасен звук – училищния звънец!

Дворът е изпълнен със стотици деца, усмихнати и нетърпеливи да прекрачат за пръв път училищния праг. По стар български обичай директорът Вълчо Димов, излива менче с вода, и пожелава късмет и успехи на всички.

Времето разлиства страниците на нашата приказка ден след ден, година след година. Училището посреща с радост своите нови герои, изпълнени с устрем и плам, с надежди и мечти. Създава благодатна среда, в която да покълнат семената на знанието, доброто и красотата.

Днес с любов и всеотдайност пишем поредната страница от книгата на нашето училище. Пред очите ни то се променя и развива, вплитайки ведно традиции и модерност, за да бъде най-доброто на своите ученици. А те, точно като в приказката на Георги Райчев, са най-хубавите птичета! Нашите птичета! Успешен полет!“

Преди повече от месец, много красиви събития посветиха и ученици, и учители на 140-годишнината от рождението на Георги Райчев и на 40-годишнината на любимото училище. Сред тях е конкурс за стихотворения :“Стих да посветим на патрона наш любим“- ученици и учители пишат стихотворения, посветени на училище „Георги Райчев“; „Цвят в приказния свят“ – ученици рисуват по произведения на писателя. В навечерието на празника училищното фоайе се превърна в огромна сцена, на която се срещат приказното и реалното, миналото и настоящето. Героите на Георги Райчев оживяха в десетки детски рисунки – красиви и цветни. Негови творби, старателно написани, са подредени в табла по краснопис; „Приказки под липите“ – малчуганите от ПГ „Мечо Пух“ бяха  гости на драматизацията на приказката „Най-хубавото птиче“. След това отговаряха на въпроси, свързани с творбата. На финала децата получиха подарък от приказните герои – сборник с приказки от Георги Райчев – „Чудното огледало“, с пожелание да прочетат още негови произведения и да не забравят, че книгите са най-прекия път към света на чудесата. Имаше и отворени врати, и среща на поколенията и още много събития, докато се стигна до кулминацията на 7 декември 2022 г., когато се представи тържественият концерт с участие само на възпитаници на училището.

Програмата откриха с песен подгответата. След тях имаше изпълнение на класически и на модерен балет, музикални инструментални номера. Своята програма представи Вокалната група „За България“. Заключителният номер беше изпълнение на всички участници на песента на Емил Димитров „Моя страна, моя България“ със съпровод на флейта и акордеон. Браво!

Сред официалните лица бяха зам.кметът по образование Иванка Сотирова, началникът на отдел „Образование“ Станимира Димитрова, началникът на Регионално управление на образованието Милена Йолдова и много експерти от институцията , представители на институции, партньори или приятели на училището.

Позволете ми, с особено вълнение, да отправя искрен емоционален поздрав към колегите и директора на училището, каза г-жа Сотирова.- Още като прочетох поканата, че събитието за отбелязване на 40-годишнината на училището ще се състои в Галерията, за пореден път се затвърди моето усещане, че в това училище се работи с чувство за висока естетика и етика. Начинът по който започна това тържество, още повече ми дава повод за високата оценка. Благодаря Ви, господин Широв, за Вашето умение да ръководите училището по най-добрия начин и без парадност.

На уважаемите родители и колеги ще споделя, че преди известно време при среща с г-н Широв му препоръчах да се афиширате повече за работата, която се извършва в училище. Прекалено сте скромни. Имате много добри постижения в различни конкурси, външното оценяване, реализиране на редица важни проекти. През последните години се наложихте като еталон, не само сред кварталните училища. Вече не съществува проблем с набиране на достатъчен брой ученици. Сигурна съм, че всичко това се дължи на професионалните умения и не на последно място на човешките качества на лидера, който управлява тази институция.

Поздравявам Ви, г-н Широв, за всичко което правите! Разбира се, сам човек нищо не може да направи, затова поздравявам всички преподаватели, които с вдъхновение и талант се реализират в това училище. Поздравявам родителите, които подкрепят децата си и са партньори в учебно-възпитателния процес.

Пожелавам Ви да излезете от присъщата Ви скромност с по-голямо самочувствие, защото имате всички основания да се гордеете с постиженията си и да бъдете пример за останалите как най-изискано може да изпълнява приетата кауза.

Бъдете здрави, уверени и сигурни! Вашата работа се оценява много високо от обществеността в Стара Загора! Пожелавам още по-високи успехи напред във времето!“ -каза в заключение Иванка Сотирова.

В приветствието си към учителите, учениците и родителите г-жа Йолдова също даде много висока оценка на постиженията и пожела здраве и нови успехи.

Росица Ранчева