Проектът „Имането“ е провокация и незабравима емоция за ученици от ППМГ „Гео Милев“

Учениците от 9. Д клас с класен ръководител  Майя Найденова и от 11.Г клас с класен ръководител  Владимир Генов от началото на месец ноември 2022 г. работят с ентусиазъм по проекта „Имането“.

С помощта и подкрепата на дългогодишните обучители и творци от НЧ “Климент Охридски 1858“ в часа на класа се организират невероятни творчески работилници /уърк шоп/ , изследват се, изучат се, усвоят се и се популяризират празниците и обичаите от националната празнично-обредна система. За сега учениците се запознават с песните, ритуалите и обичаите за Коледа. За обичаите и обредите, свързани с Рождество Христово и празниците, които го предхождат и съпътстват разказва Гинка Михайлова, завеждаща културно-масовия отдел на Читалището. Как се играят специфичните коледни мъжки танци показва един от най-големите български хореографи академик Васил Герлимов, който е председател на Читалището. Часовете са изключително интересни и безкрайно полезни. Това са нови светове- много български и много истински, които младите хора тепърва опознават.

Предстоят такива събития за Баба Марта, Заговезни, Лазаровден, Великден, Гергьовден и Еньовден. Към уърк шопа се организират и работилници за изработване на реквизити за празника – сурвакници, мартеници и стрели, украси на калпаци и китки, венци и др.

Учениците с любопитство и голям интерес се отнасят към творческия процес.

Проектът „Имането“ предлага възможност за изява на талантите и дарбите на учениците. Участниците усвоят умения и знания за празниците, играят хора, пеят песни, характерни за всеки народен празник. Предстои момичетата да се научат да месят празнични погачи.

За всички големи празници от календара ще се проведат творчески работилници в училище , които ще преминат в репетиции и ще имат завършен продукт.

Учениците на ППМГ „Гео Милев“ активно работят за популяризиране дейността на проекта. Те ще разработят Фейсбук профила на Читалището и ще създадат профили в социалните мрежи Туитър и Инстаграм. Екип от ученици работят по идеята за създаване сайт на Читалището. Така ще се популяризира още повече дейността и изявите на разнообразните читалищни групи и състави. Ще има и новинарска страница със събитията по проекта.

Участниците в проекта „Имането“ ги очакват още много емоционални, забавни и ползотворни моменти!

Медиен партньор на „Имането“ е Долап.бг