Дебют на Детския струнен оркестър „Four strings junior orchestra“ на НУМСИ „Хр. Морфова“,

КРАЙ КАМИНАТА В ОЧАКВАНЕ НА ЧУДЕСА

Концерт на ученици от първи до четвърти клас

на инструменталните класове на НУМСИ „Хр.Морфова“

Сцена на младия изпълнител „Свято Рождество“, 2022

6 декември 2022, Стара Загора

Залата на Регионалната Библиотека „Захарий Княжески“ бе препълнена, а публиката –нетърпелива да чуе изпълненията на учениците от първи до четвърти клас на инструменталните класове на НУМСИ „Хр. Морфова“. Очаквахме  първият от поредицата коледни концерти на Сцена на младия изпълнител „Свято Рождество“. Директорът на училището, Красимир  Къшев, поздрави всички гости на концерта, пожела им приятно гледане и слушане, защото предстояха приятни изненади.

Първата, от първокласниците Ема, Дарин и Рая,пристъпи срамежливо на сцената –

„Дядо Коледа Ви праща блага вест – да празнувате безкрайно днес!“. От тихите детски гласчета думите прозвучаха като благословия.

Аплодисменти за всички преподаватели, чиито ученици взеха участие в този концерт – от класовете по пиано на Мариана Маринчева, Павлина Кангалова, Милена Александрова, Румяна Шишкова и Нина Симеонова; от класа по цигулка на Божидар Рахнев, от класа по виолончело на Нели Хазан; от класа по флейта на Ива Профирова; от класа по кларинет на Златко Стойчев; от класа по фагот на Ралица Василева; от класа по ударни инструменти на Атанас Георгиев; от класовете по китара на Димитър Вакарелов и Илин Папазян!Аплодисменти за акомпаняторите Ирена Русинова и Светлана Върлинкова, и за водещите концерта!

Концертът започна с най-малкия пианист,Светлин Иванов,който изпълни„Френска песен“ и „Лавандулово синьо“,английска народна песен. Тук приказката ни грабна в прегръдките си и продължи в „Шотландска мелодия“, в изпълнение на Дарин Митев и „Шотландска песен“, в изпълнение на Константин Крушков.В дует с преподавателя си, Илин Папазян, малките китаристи за мигове ни пренесоха в уюта на топлата стая у дома – край камината, над която висят пълни с мечти и вкуснотии коледни чорапчета.Ето, че се появи любимият Шаро, който се радва на първия сняг по свой начин(„Шаро и първият сняг“ в изпълнение на Константин Крушков). В следващият „Марш“ на Шостакович(в изпълнение на Гергина Георгиева, пиано)дочухме звънчетата на коледна шейна и танцувахме с Мария-Александра Тодорова(пиано)„Багатела“ на Диабели„В градината“ на Майкапар. Играта на „Шаро и първият сняг“прозвуча отновона блок флейта в изпълнение на Кристиан Мускат, а Борис Христов(блок флейта) нежно загатна „Одата на радостта“на Бетовен. Ана-Мария Георгиева(пиано) „разсъждава“с вариации над тема на Кулау, а Кристиана Кабамитова(пиано) ни върна отново край топлата камина, в скута на баба, която ни разказва приказка за навяващия преспи вятър навън и за младенеца, който спи в кошчето си, усмихнат в съня („Бабина приказка“ от Парашкев Хаджиев).„Две детски пиеси“ и „Алегро“ на Моцарт ни представиха Ана-Мария Димитрова и Елица Богословова. Техните първи, но уверени стъпки в ансамбловото свирене на цигулка, бяха окуражени от клавирния съпровод на Божидар Рахнев,техен учител и автор и на аранжиментите.

Следващите две творби на Роберт Шуман – „Веселият селянин“,в изпълнение на ЙоаннаБлагоева (цигулка) и „Сицилиана“, в изпълнение на Виктория Грозева (пиано), внесоха свежест и върнаха танците около коледната елха. Последва ги „Менует“ на Камий Плейел в изпълнение на Джоана Казакова, пиано. След това чухме две пиеси в изпълнение на флейтиста Светлин Стоянов. „Танц на патетата“ събуди смеха в залата, а „Странници в нощта“(„Strangersinthenight“)припомниха топлия глас на Франк Синатра. След аплодисментите на сцената смело излезе Дария Драгиева, която със своята флейта „изпя“ вълнуващо Чинтуловата „Вятър ечи“. В тихата пауза между изпълненията се замислих за чистотата и искреността, с която детските умове, сърца и пръсти претворяват мига и пренаписват всяка пиеска. Към изобилието от народни, бални танци, песни, приказни картини, прибавихме и сцена с любими персонажи от комедия дел арте. В творбата на Красимир Милетков „Коломбина и Арлекин“, в изпълнение на Александра Шматова (пиано),ярко и изящно бяха представени любовните трепети помежду им.

От сцената прозвуча „Ой, Коледо, мой Коледо“, в изпълнение на триото виолончели Амайя, Шейн и Тияна Димитрови, и коледарите влязоха в залата със снежни стъпки. Някъде в гората, след неразумно изпито кафе преди зимния сън, Баба Меца тропна пайдушко в „Мечешки танц“ на Пипков под пръстите на Александра Мускат(пиано), а София Стоилова с вълшебната си цигулка продължи приказката в „Имало едно време“ на Бейли.С „Модерато и Алегрето“ на Кристоферсън, в изпълнение на Йоан Цонев (кларинет),смело пристъпихме към пълната с лакомства празнична маса, на която с изящно глисандо Рая Рахнева (ударни инструменти)показа как се изсипват цяла тава коледни сладки в купата пред нас („Топли коледни сладки“ аранжимент Кристиан Морис). За отлична форма продължихме танците с „Полка“от Живкович в изпълнение на Христо Мерджанов(ударни инстументи). С ритъма на „Откривател“на Майк Хенкел, малкият барабанчик Мерджанов ни нарисува вълшебства от коледните празненства, които дочувахме зад прозорците навън. Специално за нас свири секстет виолончели – Михаил Иванов, Мира Генова, Илина Белчева, Нелина Златева, Тияна Димитрова и Амайя Димитрова. Любимата немска песен „Елхичката“,в аранжимент на Божидар Рахнев, насочи погледите ни към грейналата в светлини, обсипана с желания и играчки елха – мълчалив слушател като нас до момента. Тя приведе клонки в лек поклон, внасяйки техния аромат към уханието на топлите сладкиши и чая от билки, събирали изобилно слънце през лятото.

Най-голямата изненада за вечерта бе дебютът на Детския струнен оркестър („Fourstrinsjuniororchestra“) на НУМСИ „Хр. Морфова“, направил първи стъпки преди два месеца. Младите цигулари и виолончелисти от класовете на Божидар Рахнев и Нели Хазан, които свириха с възпитаниците си на сцената, изпълниха с особено въодушевление  „Танго“ и „Ча-ча“(втората пиеса прозвуча и на бис). На финала на концерта чухме (вече в оркестров вариант) „Шаро и първият сняг“ на Александър Райчев и „Ода на радостта“ на Бетовен.

Знаменателен е фактът, че на светлия празничен ден на Свети Николай Чудотворец, 6-ти декември, бе дебютът на този оркестър. На 8-ми декември в същата зала ще се осъществи и дебютът на Духовия оркестър на училището. Очакваме с (не)търпение симфоничен оркестър на НУМСИ

„Хр.Морфова“ в близко бъдеще, защото когато в основата на нещо са поставени като ценности радостта, добротата,уважението и разбирателството, то е обречено на успех.

Добре дошли, уважаеми гости, на всички концерти на НУМСИ „Хр.Морфова“ от Сцена на младия изпълнител „Свято Рождество“през декември 2022! Светли празнични дни и нощи! Очакваме Ви да споделим заедно вълшебните мигове по време на нашите концерти!

Румяна Шишкова