Старозагорски куклени актьори показаха изкуството си в Будапеща

С много вълнение, обич и вдъхновение актьорите от Държавен куклен театър в Стара Загора Златина Иванова Караенева и Янчо Иванов гостуваха на децата от българската общност в Будапеща.

На 4 декември 2022 г., преди да потегли по широкия свят, носейки радост на децата, Микулаш (унгарският Дядо Коледа) пристигна първо в българската православната църква „Св. св. Кирил и Методий“ в унгарската столица. Заедно с него там гостува представлението на Старозагорския куклен театър – „Чорапкова приказка“, с участието на Златина Караенева и Янчо Иванов. Сред детската глъч, смях и врява, докато актьорите се покланяха и всички силно ръкопляскаха, неочаквано се появи Микулаш.

По-смелите му изпяха песен, други му казаха стихотворение. Всеки получи по пакетче лакомства и по една добра дума, разказаха организаторите от българската общност. Неоценима помощ на актьорите по време на турнето оказаха големите приятели на Кукления театър Габриела Хаджикостова и Ищван Наги. Така бе сложено началото на празничния месец декември за българските деца и родители в Будапеща, с най-важното- усещането за щастие.

Велизара Цонева