Представят новото дигитално лице на Боянската църква

Директорът на Национален исторически музей / National Museum of History доц. д-р Бони Петрунова и Фондация “Балканско наследство” ще представят новото дигитално лице на Боянската църква на 9 декември 2022 г., петък, от 15:00 в зала 3 на Музея.
Инициативата „Новото лице на Боянска църква“ се реализира от Фондация “Балканско наследство” в партньорство с Националния исторически музей и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”. Проектът има за цел да обогати дигиталното съдържание и комуникационните канали на филиала на НИМ „Боянска църква“, който е част от богатия списък на ЮНЕСКО за световно културно и историческо наследство.
В резултат от процеса по дигитализация на българското културно-историческо наследство са фотографирани всички стенописи в църквата и е създадена 360-градусова панорама на недостъпния за посетители параклис, който се намира на втория етаж на храма.
Създадената 360-градусова панорама на параклиса, която е недостъпна заради провеждането на консервационно-реставрационни дейности, ще може да бъде видяна за първи път на специално събитие, със свободен достъп, в зала 3 на Националния исторически музей от 15:00 ч. Дигитализираните уникални стенописи са част от нова уеб страница на Боянска църква, която ще бъде представена заедно с интересни факти около паметника, които рядко са достигали до публика извън научните среди.
През 2019 г. се навършиха 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян и 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
За всички жители на квартал „Бояна“ петък, 9 декември 2022 г. ще бъде Ден на отворените врати, в който ще могат напълно безплатно да посетят църквата срещу представяне на лична карта с адрес в квартала.