Философска вечер в ГПЧЕ“Ромен Ролан“

Вече трета година в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ се сформира профил Философия във втори гимназиален етап, който, оказва се, е единствен по рода си за средните училища в област Ст. Загора. Участниците в него, са благодарни за възможността да разширяват мисловния си хоризонт, докато размишляват и дискутират свободно в часовете по различните модули. Точно в тези часове се ражда идеята за философска вечер – среща на поколенията. Подобни вечери са традиция от 2015 г. и обикновено са свързани с отбелязване на международния ден на философията през месец ноември.
Тазгодишният, пети пореден празник на царицата на науките, ще бъде запомнен като най-гостоприемния, защото се превърна в причина и повод за създаване на истинска духовна общност на любознателните и търсещите, общност на философите RR. Присъстваха доайените, най-дълго работили като учители по философия в гимназията – г-жа Мариана Бухчева и г-жа Милена Личева, както и изявени във философски форуми и олимпиади бивши ученици – д-р Весела Георгиева випуск 2008, Ивета Дичева випуск 2014, Леда Драгиева випуск 2016, Гергана Димитрова випуск 2017, Мария Проданова випуск 2019, Цветомир Кирилов випуск 2020 г. Те всъщност, не просто присъстваха, а заедно със сегашните ученици от профилите в 11 и 12 клас, в сборни екипи, проведоха изключително жизнен и интересен дебат за мястото на философията в прагматичния свят. Дебат, в който се изяви с ентусиазъм и най-младият от учителите по философия г-н Иван Йорданов.
Под мотото „Философията в моя живот“ бивши и настоящи ученици превърнаха времето в условност и заредиха емблематичната зала на гимназията с достатъчно количество мисловна и емоционална енергия, което дълго ще държи будни, удовлетворени и съпричастни всички присъствали на събитието.
Имаше музика от китарата на философа Теодор от 12 клас, имаше очарователни водещи Райна от 11г и Анна- Мария от 12б, а също и състезание с награди, интересно проучване, споделени спомени и обещания за нови срещи.
Празникът на философията не би бил възможен без идеите, организацията и усилията на г-жа Ваня Павлова и г-жа Екатерина Бояджиева.