Климентовите дни в НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ преминаха с благословението на Светеца

Климентовите дни отбелязаха кулминацията в честванията с един „приказен концерт“ – гала-събитие, с което отдадохме почит и прослава на небесния покровител на читалището – свети Климент Охридски.

Едновременно с това отбелязахме интересни годишнини в живота на наши читалищни творци и формации.. 75-годишнината на ръководителя Веселин Божков и 20-годишнината на Вокална студия „Розов свят“…За по-малко от месец графикът на репетициите се сгъсти, напрежението нарасна, а ръководители и любители творци разгърнаха целия си потенциал от време и усилия, за да подготвят празника.

Климентовите дни задължаваха с висотата и духовността на небесния ни покровител и познаване на смисъла и съдържанието на творческото му дело. След търсения и вникване в проблемите стигнахме до извода, че имаме нужда да се обърнем към образните просветителски форми, с които да заинтригуваме публиката. Открихме, че това са малките ни приятели от школата за изобразително изкуство „Зографче“ и дейностите, които можехме да организираме с тях с адресат – техните връстници от града. С тази нагласа стигнахме до Ателието по иконопис към Неделното училище в храм „Св. Троица“ в нашия град. Енорийският предстоятел на храма о. Евгени радушно прие идеята и благослови начинанието. Впуснахме се в първата съвместна инициатива – провеждане на открит урок “Духовните послания на свети Климент Охридски от древността до днес и во веки“ От страна на любителите зографи имаше непознаване и стъписване, но смелите деца и родители, които се довериха, влязоха в първата част на събитието. Домакините от Ателието по иконопис – ръководителката му Зорница Иванова, богословът Илиана Димова и децата-иконописци ни посрещнаха сърдечно и с тяхна подкрепа се потопихме в интересния разказ на г-жа Илиана, която обясни просветителското дело на свети Климент, показа им революционното дело на живота му – създаването на кирилската азбука и им постави задачата всеки да си напише името на глаголица…! Голямо предизвикателство – малките зографчета и иконописци се почувстваха като климентови ученици и ентусиазирано се справиха със задачата, която би затруднила и по-голям ученик…След това Зорница Иванова продължи темата за духовността на свети Климент и започна да показва нанасянето на златния ореол на светостта в иконата на светеца-просветител…И тук се случи невероятното и децата и гостите на урока се стараеха кой от кой по-добре да се справи в усвояване на техниката…Оцветяването не можеше да ги затрудни и всеки се гордееше с постигнатото…А в края всички влязоха в храма, за да се запознаят с красивата икона на Светите Седмочисленици и с пожеланието съвместните дейности да имат продължение във времето…

Но да се върнем в утринта на Климентовия ден – 25-и ноември 2022 г…В 9:00 часа с „Благословено царство…“започна Светата Божествена литургия в храм „Въведение на прсв. Богородица“ в старозавния ни град. Църквата отдаваше почитта си в молитвеност и преклонение пред Бог и неговия помазаник и духовен служител св. Климент. След молитвите, които последваха Света служба, ставрофорен свещеноиконом Йордан Карагеоргиев отслужи Водосвет с Молебен за здраве и благословение на следовниците на св. Климент – учениците, учителите, студентите, преподавателите, творците, културните и читалищните дейци на България, на града ни и на читалище „Св. Климент Охридски 1858“…Ведно с това бяха осветени иконите и бяха поръсени с благословение плакетите и медала отредени за дар на заслужилите читалищни дейци същата вечер…

Светата църква е отредила две дати, на които отдава почит към св. Климент – на 27-и юли, когато е неговото успение се чества, както св. Климент и неговите съратници и духовни събратя и учители – св. Кирил, св. Методий, св. Наум, св. Горазд, св. Ангеларий, св. Сава – наричани Светите Седмочисленици. Втората дата отредена за почит конкретно към св. Климент Охридски е 25-и ноември. Тази дата е приета за празник на първото висше училище в България – Софийския университет и на българското студентство. Промяната на календара премества датата с 13 дни и познатата дата на студентския празник е 8-и декември.

На обяд се проведе вторият откритият урок с малките ученици от ОУ „Димитър Благоев“ „Духовните послания на св. Климент от древността до днес и во веки“. Децата със същия ентусиазъм и вълнение участваха и откриваха делото, светостта и просветителството на св. Климент. Всеки отнесе листчето с Кирилицата и Глаголицата, на която всяко дете беше изписало името си…Продължението на урока е в клас, където щяха да оцветят иконата на светеца. Заедно с децата и ние възрастните откривахме началото на това титанично дело на този свят човек ограмотил над 3 500 ученици в онова тъмно и безпросветно време и ръкоположил за духовници голяма част от тях…Тепърва предстоеше много да говорим и да си обясняваме, за него, за да прозрем силата на неговия дух и благослов, да знаем и да се гордеем, че сме климентови следовници…

След 17:00 часа читалището се изпълни с участниците в концерта…Напрежението нарастваше и всеки бързаше да оправи костюма, да получи последните инструкции на ръководителите, да отрепетира това, в което трябваше да е най-сигурен и точен…В 18:00 часа заприиждаха най-нетърпеливите зрители. Трескаво се търсеха покани – привършваха свободните места.

В тържествен ред председателят на Читалище „Св. Климент Охридски 1858“ акад. Васил Герлимов поздрави гостите на празника и обяви решението на Настоятелството от 10-и ноември 2022 година да бъдат наградени с Плакет на Читалището дългогодишните читалищни деятели Димитър Пеев, Стефка Петкова, Жана Минчева и с медал ветеранът на любителското художествено творчество от танцовия състав Валя Белчева.

Светлините загаснаха и на сцената оживя чудната приказка за началото на творческия път и сбъднатата мечта на всяко дете…Тази приказка започна с песните и танците на любителското художествено творчество – легендарната формация, Ансамбъла за народни песни и танци „Зорница“ с гл. художествен ръководител акад. Кирил Тодоров, диригент Иван Тодоров и хореограф Йоана Герлимова. След тях продължиха изявите на децата и младите хора от всички възрасти и години на Вокална студия „Розов свят“, прозвучаха гласчетата на най-малките, на големите и на най-големите…Пееха и се надпяваха славеите на вокална студия „Розов свят“ – най-приказните герои на тази сцена! С изпълненията си разказваха най-вълнуващото преживяване, че са част от един организъм, който се ражда, расте и развива, за да полети на крилете на певческия си талант и мечти и да дарява радост и наслада от прекрасната песен по света! Ненадминато!

Вълнуваха се и изпълнители и зрители – залата преливаше от възторг и аплодисменти! Дори гостите-изпълнители – Танцова формация Димитров с ръководител Теодор Димитров, Трупата за съвременен фолклор – Танца на вятъра с ръководител Йоана Герлимова, гост-изпълнителят – ТИНО със съпровода на Никола Кърджилов, Балет THE SELF DANS с ръководител Жанет Делчева, приказните герои от приказката – гала-концерт, които допълваха красотата на това преживяване…

Общата песен на Вокалната студия ни поведе към финала на концерта. Но тук изненадващо, водещата обяви – Него, главният герой на тази приказка и го покани на сцената – музикантът, авторът на песни, музика, аранжименти, текстове, творецът, музикалният педагог, човекът, добрякът с голямо сърце, приятелят на децата и хората от всички възрасти, читалищният деятел ВЕСЕЛИН ЖЕЛЯЗКОВ БОЖКОВ, на чийто 75-годишнина беше посветен концертът и на неговата Вокална студия „Розов свят“.

Заприиждаха поздравления: Поздравителен адрес и поздравление от Областна администрация поднесе г-жа Радка Михайлова – главен експерт от отдел “Регионално развитие и култура“, която връчи Плакета на Областния управител, присъден на г-н Веселин Божков и Вокална студия „Розов свят“ .

Поздравителен адрес от Община Стара Загора, от Клуба на ветераните-учители „Св. Климент Охридски“, от Дамски клуб „Райна Княгиня“ .

Акад. Васил Герлимов връчи Специалната награда и Плакет на Съюза на музикалните и танцови дейци, присъден на Вокална студия „Розов свят“ и „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци на Веселин Божков за заслуги и постижения в областта на музиката и музикалната педагогика. Към поздравите, разбира се е поздравлението и Поздравителният адрес от Читалището и Читалищното настоятелство….Но на-вълнуващите поздрави тепърва предстояха. Пред Господина /Веселин Божков/ се изви дълга редичка от малки и пораснали момичета и момчета, някои от които не сдържаха сълзите на вълнението си и му засвидетелстваха уважението, любовта и признателността си с на-мили думи и откровения…Финалът звучеше с песен, аплодисментите на публиката и една голяма и вкусна торта…

Празникът вече остана в историята на Читалището, отзвучаха изпълненията и аплодисментите на гала концерта. Ежедневието ни пое по регламентите на графика от календара – репетиции, работа, проекти…А Веско Божков продължава да отваря читалището рано сутрин и прозорецът на неговата стая да свети до късно през нощта…Работи, работи, работи и създава пеещи сърца, които тръгват плахо и неуверено по трънливия път на певческото изкуство, за да полетят на крилете на мечтите си и да разнесат славата на песента, на певческа школа „Розов свят“ и уроците по музика и човечност на най-добрия музикален педагог, учител и приятел Веско Божков…

Климентовите дни са не само посветени на нашия небесен покровител. Те са дни, в които се срещаме със следовниците на Светеца, с неговата благословия:

Да пребъде духовността и просветата от древността до днес и во веки!

Гинка Михайлова