В бляскава оперна гала се превърна заключителният концерт на майсторския клас на Калуди Калудов

От 14 до 27 ноември 2022 г. в програмата на 52. Фестивал на оперното и балетното изкуство, Майсторски клас проведе световно признатият певец и вокален педагог Калуди Калудов. Известен не само със своите лични върхове на световната оперна сцена, маестрото безапелационно е признат като изключителен вокален педагог. Преди дни, той сподели за читателите на Dolap.bg, че работата му с неговите млади и безкрайно талантливи ученици, е в пъти по-сложна и отговорна, отколкото да изиграе един Рудолф, Каварадоси или Радамес. Часовете са започвали сутрин в 10:00 и са продължавали до 19:00- 20:00. Но затова пък възпитаниците му са изпълнени със самочувствие, амбиции и безкрайна благодарност и респект към маестрото.

Заключителният концерт се състоя на сцената на операта. На рояла беше „човекът оркестър“ Мирослав Георгиев.

Лично Калуди Калудов беше конферансие. Преди всеки номер, той с бащинска обич , с  педагогически такт и присъщото му чувство  за хумор, представи всеки един от младите оперни певци:

Баритонът от Полша Матеуш Михаловски откри концерта с Пролог от операта „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало. Тенорът Адам Валасек също от Полша , изпълни много прочувствено арията на Стефан от операта „Страшният съд“ на Станислав Монюшко, а по-сетне и ария на Рудолф от „Бохеми“ на Пучини. Много красив баритон и красив мъж, украинецът Назар Микуляк изпълни арията на Енрико от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети . Последва представянето на изисканата във всяко отношение китайка Ю Тинг с ария на Адриана Лекуврьор от едноименната опера на Франческо Чилея. Второто й изпълнение беше на трудната ария на Леонора от „Силата на съдбата“ на Верди.

С могъщи басови дадености полякът Бартош Киешовски се представи с ария на Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини и ария на Филип ІІ от „Дон Карлос“ на Верди. Маестрото не скри задоволството си, че този млад талантлив певец е негово откритие и му предвещава бляскаво бъдеще.

Тенорът от Китай Сонг Це се представи с ария на Едгардо от „Лучия ди Ламермур“ на Доницети .

С много топъл, обемен и красив тенор полякът Рафал Полек предизвика аплодисментите и възторзите на публиката с ария на Рикардо от „Бал с маски“ на Верди.

Солистката на Държавна опера Стара Загора Елена Петрова изпълни ария на Манон Леско от едноименната опера на Пучини. Емил Калев – България се представи с ария на младия Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно.

Сопраното от Полша Виолета Санджик се представи с арията на Виолета Валери от „Травиата“ на Верди и заслужи аплаузите на публиката.

Два дуета предизвикаха възторзите и аплодисментите на меломаните : Дует на Рудолф и Марсел от четвърто действие на операта „Бохеми“ в изпълнение на Назар Микуляк и Калуди Калудов. Другият романтичен дует беше на Мими и Рудолф пак от „Бохеми“ -първо действие , в изпълнение на Виолета Сенджик и Рафал Полек.

Последва „черешката на тортата“. Маестрото изпя една от любимите си италиански канцонети. Представяте си как „салонът гръмна“ от нескриван възторг и благодарност.

Преди да си получат сертификатите за участие в майсторския клас, младите оперни певци вдигнаха „Наздравицата“ от първо действие на „Травиата“ ! Беше много хубаво!

Преди да обяви наградата на операта на предпочетения участник в Майсторския клас, директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов каза:

„Провеждането на майсторски клас е много важно за всички нас. Не само за публиката, но и за всеки директор на оперен театър, защото всички се оглеждаме какви гласове се появяват на пазара. Аз като режисьор, каквато и постановка да направя, ако няма певец, който да изпълни ролята, както я е написал композиторът, спектакълът се проваля.

По добра традиция на нашия оперен театър, ние даваме шанс на някой от младите оперни певци, въпреки че всички заслужават, да се представи в наш спектакъл. Избирам баритона Матеуш Михаловски. През месец април в цирк „Балкански“ в столицата той ще изпълни Пролога на „Палячи“. На нашата сцена му подаряваме един „Бал с маски“.

Нашата солистка Елена Петрова още утре ще бъде разпределена в ролята на Татяна от операта „Евгений Онегин“ на Чайковски . Догодина по това време ще бъде премиерата. На добър час!“

Росица Ранчева