Построяването на пирамидите е разгадано

Монументализмът на египетските пирамиди от хилядолетия впечатлява човечеството. Може би няма човек, който да не се е питал как този древен народ е постигнал такъв невероятен технически напредък, че да построи подобни здания.

Египтяните са тези, които налагат структурата на пирамидите. Те представляват масивни монументи с голяма квадратна основа и четири триъгълни стени. Те се събират в една обща точка на върха, която да събира соларната енергия. Предполага се, че формата на пирамидите е символ на слънчевите лъчи.

Монументализмът на египетските пирамиди от хилядолетия впечатлява човечеството. Може би няма човек, който да не се е питал как този древен народ е постигнал такъв невероятен технически напредък, че да построи подобни здания.

Най-интересното е, че до момента не е открито съоръжение или способ от онези години, което да обясни това явление.

Великата Пирамида

Хиляди са предположенията и опитите за обясняване на този феномен. Наскоро физици от Фондацията за фундаментални изследвания на материята и Университета на Амстердам излязоха с ново предположение относно отговора на този въпрос.

Според учените, гигантските каменни блокове не са носени на ръце от хиляди работници или от някаква магическа или извънземна сила, както предполагат някои. Те доказват, че древните египтяни се транспортирали каменните блокове за пирамидите върху мокър пясък.

Според тях, за транспортирането на тежките каменни блокове и статуи са използвани шейни. Те вървели много по-лесно през пустинята, когато пясъкът под тях е намокрен с достатъчно количество вода.

Египетска Пирамида

Така, необходимостта от работна сила се намалявала наполовина и работниците, които бутали шейните, били много по-малко от предполагаемите до момента.

За да докажат теорията си, холандските учени са провели експеримент, който да покаже най-подходящото количество влага, което е трябвало да се вложи в пясъка. От резултатите става ясно, че нужната сила, която трябва да бъде упражнена, намалява пропорционално на твърдостта на пясъка.

Това става благодарение на ефекта на капилярните мостове, които се появяват при добавяне на определено количество вода. Малките водни капки свързват песъчинките, а достатъчното им количество прави пустинния пясък два пъти по-твърд от сухия. Така, шейната се движи спокойно, тъй като пясъкът не се натрупва пред нея.

Новата теория се подкрепя и от интересен стенопис, открит в гробница в Джехутихотеп. На нея е изобразена шейна, теглена от хора. Пред нея стои човек, който полива пясъка с вода.

източник: sanovnik.bg