Подготвя се изложбата „Моята кукла – моят приказен свят“

На 17 ноември в антракта на премиерата на операта „Фауст” от Шарл Гуно във фоайето на Операта ще се открие изложбата „Моята кукла-моят приказен свят”. Изложбата е организирана от д-р Ема Жунич, която управлява архива на Операта. Досега над 30 старозагорци са дарили над 60 кукли, много от които са реставрирани от Ема Жунич. Своя колекция от кукли-клоуни е донесла и примата Стефка Минева.

„Немският класик Йохан Волфганг фон Гьоте за първи път узнава историята на д-р Фауст, разказана с кукли, от пътуваща трупа. Това е поводът да подготвим експозицията „Моята кукла- моят приказен свят“

Експозициите на кукли са отдавнашна европейска традиция, коментира д-р Жунич. Музеите на куклите и въобще на играчките са много посещавани в Западна Европа. „Кукли има в Дома на инвалидите в Париж, експонатите представят униформите на различните родове войски и военни чинове във Франция. Сериозен интерес предизвиква и куклената експозиция в лятната резиденция Апелсдорм на холандските крале. Това е лична колекция на кралицата на Нидерландия Ема (1858 – 1934) и включва множество кукли от всички краища на света, не малка част от тях са с национални костюми. В Прага например цели зали са отделени специално за Барби, семейството ѝ, родословието ѝ, като особено атрактивни са азиатските и африканските ѝ „роднини”. Някои от куклите са с бижута от истински перли и диаманти, с наметки от истински хермелин. Авторски костюми, изработени от най-прочутите в света модни дизайнери, са специално подготвени за тази сбирка. Изправен пред витрина с куклени къщи, човек неволно си спомня приказката „Дивите лебеди” и осъзнава, че фините порцеланови сервизи, копринените покривки и салфетки, чаят, сладкишите в игрите на децата… не са само художествена измислица! Със сигурност в миналото не всички деца са се радвали на такъв разкош, но днес всяко дете може да разшири неимоверно много впечатленията си, познанията, интересите, въображението и в рамките на забавлението да се докосне до естетиката и модата на минали времена и епохи“, каза специалистката.

„У нас в България, за съжаление, няма такава традиция. В интернет има информация за частна куклена сбирка и друга в читалище“, посочи д-р Жунич и изрази надежда, че с помощта на оцелели екземпляри, предоставени от жителите на Стара Загора, отзовали са на призива на операта, ще бъде дадена възможност на най-малките да се докоснат до приказния свят, а на по-порасналите – да си припомнят детството.

По материали и на БТА