НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ предостави сцената си за дебют на млади оперни певци

Ръководството на Народно читалище “Св. Климент.Охридски 1858“ Стара Загора и Музикална студия КАРА се договориха за реализиране на новия проект „Операта в класическата музика“. Той предвижда поредица от дебюти и концерти на млади оперни певци. Всеизвестен факт е, че Стара Загора е града на първата извънстолична опера, открита през далечната 1925 г. Всепризнат факт е, че тук, в града на липите и поетите, е най-взискателната, знаеща и претенциозна оперна публика. В този смисъл съвместният нов проект е чудесна възможност за продължаване на отколешните традиции за откриване и подкрепяне на младите оперни дарования, но и за възпитание на младата публика.

На 02 ноември 2022, се състоя първият концерт от новия проект с участието на младото мецосопрано Ралица Василева. Възпитаничка е на Старозагорското музикално училище „Христина Морфова“ и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, която завършва през 2010. Работи в Държавна опера Стара Загора.

Ариите, които Ралица Василева изпя, бяха от висок клас трудност, истинско предизвикателство за младата певица! Тя представи централния образ на изкусителната Далила, от операта на Камий Сен Санс „Самсон и Далила“, арията на принцеса Еболи от операта „Дон Карлос“на Джузепе Верди, арията на Пепеляшка от едноименната опера на Росини. За финал на концерта , младата певица избра арията на Орфей , от операта “Орфей и Евридика“ на Кристоф Вилибалд Глук.

В програмата участваха още колеги музиканти, певци и инструменталисти, които с професионално умение, допринесоха за успеха на вечерта.

Началото на програмата ни пренесе в жанра на Барока -музика елегантна и галеща сетивата на инструменталното „Дуо за пиано и флейта“ в изпълнение на: Светла Денева дългогодишен и много уважаван корепетитор от Старозагорската опера и Дамяна Димитрова, флейтистка от Пловдивската опера.

Страстната и чувствена изповед на стария циганин от операта на Сергей Рахманинов „Алеко“, изпълни басът Евгений Сурмиевич.

Клеветата“- този тих подмолен ветрец, превърнал се в буря и гърмящо оръдие,от операта „Севилският бръснар“ от Росини бе изпълнена със сарказъм и умение от младия бас Никола Марулев.

Мецосопраното от Старозагорската опера Добринка Биерман , с убеждаваща вокална емисия и красив тембър, интерпретира песен на Маня от оперетата на Имре Калман “ГрафиняМарица“.

Нека цитираме думите на г-жа М. Карагьозова – вокален педагог и инициатор на проекта:

Щастлива и доволна съм от успеха на концерта. Благодаря на ръководството на читалището в лицето на акад. Васил Герлимов, Гинка Михайлова, Веселин Божков, които с отворени обятия приеха идеята и ни предоставиха прекрасната концертна зала, където се надяваме в близко бъдеще да има още по – силни аплаузи, много цветя и сълзи от радост в името на изкуството на младите оперни изпълнители, които смело откриват пътя към голямата сцена!

Благодаря на моите възпитаници, които с чест и всеотдайност защитиха името на Музикална студия „ КАРА“ – каза маестрата.

Гинка Михайлова