Дългоочакваният ремонт на сградата на ДТ „Гео Милев“ започна

От 1 ноември 2022 г. започна дългоочакваният основен ремонт на сградата на Драматичен театър (ДТ)„Гео Милев“ в Стара Загора. Договорът в лицето на инвеститора- Община Стара Загора и изпълнителя ДЗЗД ПЛАТЕНИК и КОМИКО Стара Загора е подписан на 28 октомври 2022 г.

Тъй като са констатирани проблеми с основата и някои носещи стени, реализирането на проекта започва с укрепване на конструктивната част на сградата. Заедно с това ще се изградят нови инсталации за отопление, осветление, климатизация и вентилация. Напълно ще се обновят сцената и салонът. Ще се обърне специално внимание на осигуряването на достъпна среда.

Над 100-годишната сграда, която не е ремонтирана от четвърт век, е паметник на културата от местно значение. Поради това, ще се спазват всички изисквания по отношение запазване на автентичността на фасадата и салона. Изпълняваните дейности ще бъдат наблюдавани от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Предвижда  се цялостно благоустрояване на околното пространство и подходите към съоръжението. Ще бъде изградена и модерна външна сцена за спектакли на открито в близост до парк „5 октомври“.

Фондът за устойчиви градове в качеството на Фонд за градско развитие за регион Южна България подписа договор за финансиране на проекта: „Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“, град Стара Загора“ с Община Стара Загора. Одобреното финансиране е в размер на 4 000 000 лв., от които 2 360 000 лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“, предоставено чрез Фонд на фондовете. Собственото участие на община Стара Загора е в размер на 181 300 лв.  

Както многократно съобщихме, от месец ноември 2022 г., в продължение на две календарни години , какъвто е обявения срок за изпълнение на проекта, представленията на театъра ще се играят на сцената на Културен център „Стара Загора“. Билетната каса на театъра ще продължи да работи още известно време в централното фоайе на сградата на театъра, но предстои и тя да бъде преместена. Независимо от мястото, телефоните на касата за информация, за резервации и билети остават непроменени.

„Ремонтът тръгна. Фирмата се подготвя и ние се изнасяме малко по малко- обясни за медията ни директорът на театъра Светла Тодорова.- Строителите напират. До няколко дни трябва да освободим мазето и първия етаж, за да се осигури на работниците фронт за работа. И ние да не сме тук, в сградата, за да не си пречим и да не стане бела. За съжаление се изнасяме нагоре по етажите, защото всички нови места, които бяхме предвидили да се нанесем, все още не са административно изяснени. Не зная къде ще се изнася администрацията, документацията, гардеробите, шивачката, билетната каса и т.н. Единствено сигурно е, че ще има къде да играем представленията си – на сцената на Културен център „Стара Загора“ (бившия Синдикален дом). Около 10 дни в месеца ще можем да играем и съответно да ползваме гримьорните. Т.е. все едно че ще сме на две-три годишно турне.

Убедена съм, че всичко ще си дойде на място и се прави за доброто на града и на театъра, но се срещам се много бюрокрация, спазване на срокове, не поемане на отговорност и това изнервя ситуацията. Засега!“- каза Светла Тодорова.

Росица Ранчева