Арх. Никола Лазаров е проектирал Стария театър на Стара Загора

Историята на арх. Никола Лазаров събра в къща музей „Гео Милев“ граждани и ученици. Поводът е началото на ремонта на градския театър „Гео Милев“, създаден по негов проект, обяви Валя Сотирова, уредник на музея. Тя припомни, че сградата е открита преди 102 години и е една от емблемите на Стара Загора. Последният частичен ремонт е правен преди 25 години. Сега за първи път предстои цялостен ремонт, обновяване и модернизиране.

Никола Лазаров е роден в Карлово през 1870 г. Неговите сгради красят градове из цяла България, каза в презентацията си доц. Мариян Илчев. Той изтъкна, че следосвобожденска България носи духа на новото начало, което се усеща дори в пулса на сградите, част от които са творения на един от най-влиятелните родни архитекти по онова време.

Лазаров завършва архитектура в Париж със стипендия, осигурена от княз Фердинанд, след което започва своята кариера в Княжество България като архитект по поддръжка на държавните здания. По-късно открива свое частно архитектурно бюро в София. Остава в историята като майстор на сецесиона. Освен френския сецесион, в сградите му можем да открием нотки на френски барок, както и щрихите на френския архитект Ектор Гимар, посочи доц. Мариан Илчев.

Заедно с Херман Майер Лазаров завършва двореца „Евксиноград“ край Варна, Военния клуб в София, проектира сградата на Българска централна кооперативна банка в София, основната сграда на двореца „Врана“ край София, Военния клуб и театъра в Пловдив, библиотеката в Русе и други. В Старозагорски регион той е автор на проекта на читалище „Искра“ в Казанлък и храма на връх Бузлуджа, поръчан от Старозагорския митрополит Методий, който не се реализира. Негово дело са и много къщи на видни софиянци.

Вечерта завърши с концерт на ученици от класа по акордеон на Станимир Станев в НУМСИ „Христина Морфова“.

Д-р Румяна Лечева/БТА