Европейски ден за здравословно готвене и хранене – 8 ноември
Европейски ден за здравословно готвене и хранене се отбелязва за първи път през 2007 г., първоначално
в 14 страни членки на Европейския съюз по инициатива на Европейската асоциация на професионалните
готвачи и организацията „Евро-ток”. Целта е да се демонстрира на децата в Европа важността на
балансираното хранене. На този ден главни готвачи от ресторанти в много страни обучават децата, как да
приготвят здравословни и вкусни ястия с традиционни и сезонни продукти. Известни спортисти се включват
в инициативата, като демонстрират ползата от активните физически движения и занимания от най-ранна
детска възраст с предпочитан вид спорт.
Съвременната наука за хранене отразява връзката на храненето с физиологичните, метаболитни,
генетични и други процеси в човешкия организъм, както и ефекта върху здравето и болестите.
Здравословното хранене се свързва с подобряване и поддържане на добро здраве през целия живот и
превенция на болестите, както на индивидуално, така и на популационно ниво.
Здравословното хранене е балансираното хранене, по отношение приема на храни от различните групи
хранителни продукти. Доброто хранене е добре балансираната диета, включваща белтъчини,
въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества в качествено и количествено съотношение,
съответстващо на възрастта, пола и физическото състояние на организма. Здравословното хранене,
съчетано с редовни физически упражнения ни гарантират отлично здраве и активно дълголетие.
Редовният прием на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, риба, нетлъсти меса, пълнозърнести
изделия, вода и др. екологично чисти продукти, които са ни дадени от природата, съчетани с предпочитан
вид спорт ще ни дарят с добро здраве.
Дисбалансираното хранене, свръхконсумацията на високоенергийни храни и ниската физическа
активност на съвременния човек, създават условия за увеличаване относителния дял на лицата със свръх
тегло и затлъстяване, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак.
За да е балансирано Вашето хранене, спазвайте следните правила!
- Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Хранете се редовно, с удоволствие, в приятна
атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
- Консумирайте ежедневно пълнозърнести продукти.
- Ежедневно консумирайте над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
- Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
- Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо(без кожа)
или бобови храни.
- Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При приготвяне на храната
замествайте животинските мазнини с растителни, ограничете приема на пържени храни и хранителни
продукти с високо съдържание на транс-мазнини.
- Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на
газирани напитки, съдържащи подсладители.
- Намалете консумацията на сол и солени храни.
- Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в ограничени количества.
- Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
- Приемайте ежедневно достатъчно вода .
- Приготвяйте и съхранявайте храната по начин осигуряващ нейната безопасност.
- При готвене на храната избирайте здравословни кулинарни технологии на приготвяне- варене,
печене, задушаване и варене на пара..
За подпомагане формирането на навици за здравословно хранене у децата Европейският съюз
финансира Схема за предлагане на плодове, зеленчуци и млечни продукти в училищата. Схемата за
предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини, училищата и центровете
за специална образователна подкрепа подпомага приема на разнообразни храни, необходими за
изграждането на здрав и жизнен организъм в най-интензивния период от неговото развитие. По този начин
се придобиват знания и се създават навици, които спомагат за устойчиво следване и утвърждаване на
здравословни принципи в храненето.
Схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата се прилага от 1 август 2017 г.
и обединява в единна законова рамка две предишни схеми (схемата за предлагане на плодове и зеленчуци
в училищата и схемата за предлагане на мляко в училищата) с цел по-голяма ефективност и засилване на
вниманието към здравето и образованието. В рамките на схемата се подпомага разпространението на
продукти и въвеждането на образователни и информационни мерки. Схемата подкрепя и образователни
мерки. Тези мерки могат да включват уроци, но могат и да бъдат насочени към финансирането на
посещения в земеделски стопанства, семинари по дегустация и готварство, тематични дни и игри.
Повече за Схемата за предлагане на плодове, зеленчуци и млечни продукти в училищата, може да
научите тук: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/marketmeasures/school-fruit-vegetables-and-milk-scheme/school-scheme-explained_bg