Европейски ден за здравословно готвене и хранене – 8 ноември

Европейски ден за здравословно готвене и хранене се отбелязва за първи път през 2007 г., първоначално

в 14 страни членки на Европейския съюз по инициатива на Европейската асоциация на професионалните

готвачи и организацията „Евро-ток”. Целта е да се демонстрира на децата в Европа важността на

балансираното хранене. На този ден главни готвачи от ресторанти в много страни обучават децата, как да

приготвят здравословни и вкусни ястия с традиционни и сезонни продукти. Известни спортисти се включват

в инициативата, като демонстрират ползата от активните физически движения и занимания от най-ранна

детска възраст с предпочитан вид спорт.

Съвременната наука за хранене отразява връзката на храненето с физиологичните, метаболитни,

генетични и други процеси в човешкия организъм, както и ефекта върху здравето и болестите.

Здравословното хранене се свързва с подобряване и поддържане на добро здраве през целия живот и

превенция на болестите, както на индивидуално, така и на популационно ниво.

Здравословното хранене е балансираното хранене, по отношение приема на храни от различните групи

хранителни продукти. Доброто хранене е добре балансираната диета, включваща белтъчини,

въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества в качествено и количествено съотношение,

съответстващо на възрастта, пола и физическото състояние на организма. Здравословното хранене,

съчетано с редовни физически упражнения ни гарантират отлично здраве и активно дълголетие.

Редовният прием на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, риба, нетлъсти меса, пълнозърнести

изделия, вода и др. екологично чисти продукти, които са ни дадени от природата, съчетани с предпочитан

вид спорт ще ни дарят с добро здраве.

Дисбалансираното хранене, свръхконсумацията на високоенергийни храни и ниската физическа

активност на съвременния човек, създават условия за увеличаване относителния дял на лицата със свръх

тегло и затлъстяване, диабет, остеопороза, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак.

За да е балансирано Вашето хранене, спазвайте следните правила!

  • Консумирайте разнообразна и пълноценна храна. Хранете се редовно, с удоволствие, в приятна

атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.

  • Консумирайте ежедневно пълнозърнести продукти.
  • Ежедневно консумирайте над 400 гр. зеленчуци и плодове, като за предпочитане е те да са сурови.
  • Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
  • Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо(без кожа)

или бобови храни.

  • Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При приготвяне на храната

замествайте животинските мазнини с растителни, ограничете приема на пържени храни и хранителни

продукти с високо съдържание на транс-мазнини.

  • Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия, избягвайте консумацията на

газирани напитки, съдържащи подсладители.

  • Намалете консумацията на сол и солени храни.
  • Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в ограничени количества.
  • Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
  • Приемайте ежедневно достатъчно вода .
  • Приготвяйте и съхранявайте храната по начин осигуряващ нейната безопасност.
  • При готвене на храната избирайте здравословни кулинарни технологии на приготвяне- варене,

печене, задушаване и варене на пара..

За подпомагане формирането на навици за здравословно хранене у децата Европейският съюз

финансира Схема за предлагане на плодове, зеленчуци и млечни продукти в училищата. Схемата за

предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини, училищата и центровете

за специална образователна подкрепа подпомага приема на разнообразни храни, необходими за

изграждането на здрав и жизнен организъм в най-интензивния период от неговото развитие. По този начин

се придобиват знания и се създават навици, които спомагат за устойчиво следване и утвърждаване на

здравословни принципи в храненето.

Схемата на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата се прилага от 1 август 2017 г.

и обединява в единна законова рамка две предишни схеми (схемата за предлагане на плодове и зеленчуци

в училищата и схемата за предлагане на мляко в училищата) с цел по-голяма ефективност и засилване на

вниманието към здравето и образованието. В рамките на схемата се подпомага разпространението на

продукти и въвеждането на образователни и информационни мерки. Схемата подкрепя и образователни

мерки. Тези мерки могат да включват уроци, но могат и да бъдат насочени към финансирането на

посещения в земеделски стопанства, семинари по дегустация и готварство, тематични дни и игри.

Повече за Схемата за предлагане на плодове, зеленчуци и млечни продукти в училищата, може да

научите тук: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/marketmeasures/school-fruit-vegetables-and-milk-scheme/school-scheme-explained_bg