Пътят към родолюбието започва от най-ранно детство

Всичко започна от традиционната годишна среща на ръководството на старозагорската детска градина „Светлина“ с Настоятелството на „Светлина“. На нея се обсъждат приоритетите и се изготвя план за съвместните ни годишни събития. Наближаваше Деня на народните будители. Дискутирахме как да направим така ,че дадено понятие, да стане достатъчно достъпно до детското възприятие. Верният отговор беше един:чрез преживяване.

Преживяването беше изцяло финансирано и организирано от Настоятелството при детска градина „Светлина“.

На 4 ноември 2022 г. четири автобуса потеглиха в две посоки с цел да възпитаме бъдещи родолюбци. Да научим децата да споменават имената на героите респект с благодарност за героичния им подвиг.

Всички от първа и втора групи посетиха Регионална библиотека “Захарий Княжески“ и Регионален исторически музей в град Стара Загора. Там екскурзоводи ги очакваха с нетърпение . Децата с голямо внимание изслушаха историята на хилядолетния ни град. Научиха къде е “къщата на книжките“.

Разбира се всеки получи подарък“ Моята първа книга за Народните будители.

Децата от трета и четвърта групи, водени от екскурзовод се отправиха на живописно пътуване – към легендите Карлово и Калофер. Защото както казва дядо Вазов “…там , където има красота , наблизо стои съчувствие и обич..!“

Преминахме през Казанлъшката долина. Обърнахме внимание как тя пъстро се е облякла с разноцветни накити. Пресякохме през шумяща Тунджа. В дъното на картинния пейзаж забелязахме исполинските върхове на Стара планина, окъпани в лъчите на есенното слънце. Насърчавахме децата по време на пътуването, като им предоставяхме микрофон за изява. Така споделяхме с всеки доза внимание.

Радостното усещане се увеличаваше с наближаване на първа спирка град Карлово. Тук посетихме къщата -музей на Васил Левски. Притаили дъх децата следваха каменната пътеката към малката къща пълна със спомени за това как всички са спели на едно легло – в „спалнята“ , с какви оръдия на труда са работили… „Зимника ,“Работилницата“, „гостната“, където са посрещали гости… Калдъръмена пътека ни отвежда до експозицията. Останки от предмети, рисувани картини изобразяващи живота на Лески и впечатляващата – с обесването му. Напускайки залата се чуваше детския шепот :„Обичам Левски!“.

Показахме и запазения кичур коса от Дякона. Децата бяха любознателни към всичко, до което не са се докоснали до този момент .Непрекъснато чувахме въпросът „Защо?“.

Всички са мълчаливи. Така пробудени от спомени за славното минало ,защото Апостолът беше пратен от съдбата за това да разбуди и разклати масите, да предизвика събития , да създаде бъдеще.

След кратка почивка за обяд се отправихме към Калофер. Там се срещнахме с другия велик българин, отдал младия си живот за освобождението на майка България – Христо Ботев! Духът му живее и днес и ни пита: „Ти какъв българин си? Какво правиш за Отечеството си?“

Докато се изкачваме към монумента, поспираме, за да се насладим на живописния Балкан и кристалния въздух. По време на разказа ни научихме децата , какво се прави когато посещаваме паметник ,как да се държим, защо.

Неволно някой от тях се отделиха, за да откъснат от поляната горски цветя и ги поднесат. Жест, които ни казва, че сме си свършили работата. Посетихме и църквата, в която се предполага ,че е роден Ботев, както и училището, в което е преподавал баща му – даскал Ботьо Петков.

Слънцето все още припичаше и планината ни се усмихваше, сякаш очаква някого да напише някакви тайнствени слова за едно време, което се е отдалечило толкова от нас, но това прави по-ярко да светят имената на героите.

Пожелава ме си да пътуваме, да разгръщаме нови страници, за да опознаем славното ни минало. Това значи да бъдем истински българи.

Специални благодарности към всички родители, които споделят намеренията ни.

Д-р Йоанна Димитрова

директор на ДГ No10 „Светлина“ Стара Загора