От днес до неделя отбелязваме Седмицата на бащата

На 7 ноември 2022 г. започва Седмицата на бащата – една от инициативите на Асоциация „Родители“. Седмицата продължава до 13.11.2022. Организаторите са подготвили няколко любопитни дейности, сред които и интересно предизвикателство към родителите под надслов „Безценно с татко“ (#БезценноСТатко). Защото времето, което един баща прекарва с детето си, е безценно.

Бащите, които искат да се включат в него, ще трябва да заснемат кратки видеа (30 сек.-1 минута), които да покажат как обичат да прекарват времето си с децата. Татковците ще имат широко поле за действие – темите им могат да обхващат всякакви аспекти – „Обичам да рисувам с тате“, „Обичам да катеря върхове с тате“, „Обичам да готвя с тате“, „Обичам да строя лего с тате“, „Обичам да играя баскетбол с тате“ и др.

На томбола в началото на кампанията ще бъдат изтеглени 20 бащи, които ще спечелят киновечер с техните малчугани. Киноподаръкът е прожекция на „Малкият Никола“ – чудесен филм за малки и големи, показан тази година на фестивала „Синелибри“.

В рамките на Седмицата на бащата Асоциация Родители е подготвила и други инициативи – ще популяризира темата за двумесечния отпуск за бащи, разрешен от тази година със закон, ще съдейства с идеи и ноу-хау и за дейности, посветени на татковците, в училищата и детските градини.

Кампанията „Да бъдеш Баща“ е част от глобална кампания за подкрепа на бащинството в името на семейното благополучие и равенство между половете. Тя се провежда в няколко десетки страни на територията на пет континента.

В Стара Загора Сдружение „Самаряни“ организира детски празник за деца и бащи в МОЛ „Галерия“. Отделно ще има празненства за деца и бащи в село Оряховица и в старозагорския кв. „Лозенец“.

В Казанлък Сдружение „Бъдеще за децата“ организира три инициативи: 1. Фейсбук акция „Смяна на ролите“, за която трябва да се изпратят снимки, разкази или клипчета, в които „мама влиза в ролята на татко и татко как влиза в ролята на мама“. Те трябва да се изпратят до 15 ноември, а победителите ще бъдат обявени и наградени на следващия ден.

2. Пътуваща изложба „Да бъдеш баща“ ще бъде подредена в ОУ „Св. Климент Охридски“ в град Крън, община Казанлък и в ОУ „Кирил и Методий“ в с. Копринка, община Казанлък.

3. Акция на социалния работник в сдружение „Бъдеще за децата“ Калоян Захариев и неговата дъщеря Даниела в парк „Розариум“. Двамата ще раздават картички с визията „Да бъдеш баща“.