Световен ден за борба с псориазиса – 29 октомври

Радка от Стара Загора и нейният дерматолог станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Годишно в региона се регистрират близо 1000 прегледа на пациенти с тази диагноза.

Дерматологът от Стара Загора д-р Виолина Тодева и нейната пациентка Радка Иванова станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Видеоисториите са част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Пациентите разказват за страданията, които са преживели, за надеждите, които са имали, за подкрепата на своите половинки и за пътя, който са изминали до срещата с правилния лекар. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира. Годишно в Стара Загора се регистрират близо 1000 прегледа по повод на тази диагноза.

Радка развива псориазис за минути. Получава тревожно телефонно обаждане. От силния стрес ръцете й стават на петна. Те се разпространяват по цялото тяло, по главата, болят, сърбят, пречат на домакинската й работа и на общуването с хората. „10-15 години се влачех. Ходих при кого ли не, изписваха ми мазила, нищо не помагаше. Като говорех с хората и си криех ръцете, защото първата им работа бе да ме огледат и да питат какво е това“, споделя Радка. Слънчев и общителен човек, тя силно страда, че не може да се среща с приятели, да излиза на кафе. До миналата година, когато в интернет намира статия на д-р Виолина Тодева, посветена на псориазиса. Записва час точно на 8 март и до днес счита, че това е най-големият подарък, поднесен от съдбата.

„Тези пациенти страдат – от това, че не могат да общуват, защото другите считат, че са заразни. Страдат и от съмнения, че наистина биха могли да навредят на близките си. Радка беше много емоционално разтревожена, но и твърдо решена да търси начин да се справи със заболяването“, разказва д-р Тодева. Двете извървяват дълъг път до деня, в който Здравната каса отпуска на Радка скъпоструващо лечение. Биологичната терапия дава резултат и днес жената е щастлива от това как изглежда, може да отиде на море, с удоволствие сяда на кафе с приятели. И на всички с тази диагноза препоръчва да отидат при д-р Тодева – тази, която успява да й помогне.

Историята можете да гледате тук:

https://youtu.be/gmkAOjYc5kU

И във fb:

https://fb.watch/gn8EOZpcRb/

Още за заболяването:

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата.  80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им. Доказано е, че заради страданията и дискомфорта, който изпитват заради заболяването, пациентите често посягат към алкохола и тютюнопушенето, злоупотребяват и с упойващи вещества.

В световенмащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или          това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи н а всяка възраст. Особено активно е заболяването  през пубертета. Всяка година, около 20 000 деца в света под 10 г. се  диагностицират с псориазис.

„Псориазсисътне е заразен!“ – е едно от основните послания към всички.

В последнитегодини е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежкитеформи на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешн аскованост и деформация наставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога  артритът може да  възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром.