На 26-ти октомври за втори път ще отбележим Международният ден на мавруда.

На 26-ти октомври за втори път ще отбележим Международният ден на мавруда.

България е страна с една от най-древните винени истории. Това е причината за избор на сорт-символ, какъвто е Маврудът, познат на света като автентичен български сорт и често сочен като емблематичен за страната. Символичният акцент върху вината от Мавруд цели да представи и тяхното стилистично многообразие, качество и модерен облик – отличителни характеристики на всички съвременни български вина, независимо от сорта.

Международният ден на мавруда е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти. Целта на организаторите и партньорите е празникът да се утвърди като значимо събитие във винената презентация на страната, да бъде повод за сериозен интерес към българското лозарство и винарство, да открои забележителната хармония между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

Организацията и комуникационната стратегия насърчават и подкрепят множество инициативи и дейности, промотиращи вина от Мавруд.

Организатор и инициатор на инициативата е Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП), обединяваща професионалисти от всички сектори свързани с българското вино.

Мавруд е уникален български червен сорт грозде. Една от теориите за името е свързана с гръцката дума „Мавро“ или черен на български, като това е един от най-старите и ценни сортове грозде по нашите земи. За център на неговия произход се смята района на Асеновград, където и днес се намира най-голямата концентрация на лозя от Мавруд.

За гроздето

Родовит и продуктивен Маврудът е със средна по размер чепка, компактна, с малки до среден размер зърна. Късно зреещ, даже твърде късно в повечето реколти. Не обича много студеното време, но и летните засушавания не му понасят. Податлив на популярните болести брашнеста мана и други плесени, но е издръжлив на други като Сиво гниене.

Съществуват 2 клона Мавруд:

Клон 1 – по-голяма чепка, около 22см дължина, по-широка в основата, зърната са средни с диаметър около 15-16см и по-рехави, средно дебела ципа, с плътен цвят.

Клон 2 – получен по индивудуален подбор ( с клонова селекция) на различни Мавруди, зрее късно, по-малка чепка, почти конусовидна форма, зърната са дребни, с по-голям среден добив

Профил на виното

Вината от него са концентрирани и силни с потенциал за отлежаване. В най-честите случай са с високи нива на танин и дълбок плътен цвят, с освежаваща киселинност и се повлиява добре от отлежаване в дъб. Може да се бутилира чисто сортово, като има и много успешни примери за блендиране с международни сортове като Каберне Совиньон и Мерло. Според специалисти, чието мнение и аз подкрепям, Мерлото в бленд с Мавруд е по-удачният вариант, защото добавя повече усещане за червен плод и омекотява танините на Мавруда.

Наздраве!

Долап.бг