Изявен цигулар вдига самостоятелна живописна изложба за ФОБИ

На 17 ноември 2022 г., час преди да се вдигне завесата на 52-ия Фестивал на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) , във фоайето на Старозагорската опера самостоятелна живописна изложба ще вдигне цигуларят Мичо Димитров.

Мичо Димитров е роден в Пловдив. Учи цигулка при Росица Диамандиева, Тодор Кацаров и Татяна Кръстева. Печели Първа награда и Голямата награда на конкурса „Светослав Обретенов” в Провадия, два златни медала /цигулка и камерна музика/ на Републиканския фестивал в София и Извънредната награда на Прегледа на училищата по изкуствата във Варна /1974/. Учи в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”– София в класа по цигулка на проф. Боян Лечев и в класа по камерна музика на проф. Владимир Аврамов /1974 – 1980/. Лауреат на конкурсите „Чайковски“ /1978/ и „Крайслер“ /1979/, след което специализира при проф. Ифра Нийман в „Гилдхол“ в Лондон и завършва с най-високото отличие „Concert Recital Diploma – Premier Prix“, а и наградата на фондацията „Майра Хес” – Myra Hess Trust Prize /1980 – 1983/.

През 1983 г., по покана на диригента Добрин Петков, поема поста концертмайстор на Пловдивската филхармония. От 1988 г. живее и работи в Холандия. Там става водач на камерния ансамбъл „Ардис“, с който концертира в страната и прави записи за Холандското радио. През същата година става и концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър в Хилверсум. През годините е ангажиран с многобройни музикални участия, член на жури в конкурси и като преподавател.

От 2012 г. започва да рисува. Има над 1200 картини и графики, реализирал е 13 самостоятелни и е участвал в 5 общи изложби в България, Холандия и Франция.

Долап.бг