Отбелязаха с изкуство Деня на психичното здраве в Стара Загора

10 октомври – Световен ден на психичното здраве, бе отбелязан по атрактивен начин от Дневен център за възрастни с ментални увреждания и психични проблеми „Св. св. Козма и Дамян“ в Стара Загора. Пред публика бе представена първа авторска изложба на един от потребителите на центъра – Дамян Петров, както и  пресъздаване на част от експозицията на Музея с восъчни фигури на мадам Тюсо, със специалното участие на потребителите на социалната услуга. За реализирането на творческия проект помагат  старозагорската поетеса Мария Донева и журналистът Велизара Цонева. Събитието се случи в Къщата на архитекта.

„Превръщане на психичното здраве и благополучие за всички в световен приоритет“, гласи тазгодишното  мото на Световната здравна организация.

Стигмата и дискриминацията продължават да бъдат пречка за социалното включване и достъпа до правилните грижи. Важно е, че всички ние можем да играем своята роля за повишаване на осведомеността за това кои превантивни интервенции за психично здраве работят и Световният ден на психичното здраве е възможност да направим това колективно. Ние се стремим към свят, в който психичното здраве се цени, насърчава и защитава,  където всеки има равни възможности да се радва на психично здраве и да упражнява човешките си права, където всеки има достъп до грижите за психичното здраве, от които се нуждае, казват от „Св. св. Козма и Дамян“.

Дневен център „Св.св. Козма и Дамян“, вече 15 години работи в посока за преодоляване на стигмата и дискриминацията. Работи за приемането на различните и дава възможност на хора, живеещи с психична болест да кажат: „Това съм аз! Това е моят живот!” и по този начин да разширят, разнообразят и конфронтират битуващия стереотип за това какво означава да си психично болен човек. Защото  психичната болест е тема, натоварена с енергия. За засегнатите семейства тя често е повод за срам и тайна. За журналистите често е повод за продаваеми гръмки заглавия. За широката публиката – страх от нещо непознато, което е по-добре да приписваме на другите.

Красимира Кънева, Община Стара Загора

„Сто пъти БРАВО! ЧУДЕСНИ ВСИЧКИ! Идеален макиаж! Велики артисти!“

„Най-доброто събитие, което сте представяли“

„Благодарим Ви за всичко което правите“

„Браво! Уникално като замисъл и като изпълнение!“

Това са само част от поздравите, които получихме по повод отбелязването на 10 октомври – Световен ден на психичното здраве, 2022 година.

Емоциите от вчерашният ден все още трептят в нас, усмивките са изписани на лицата ни и всички сме безкрайно щастливи и горди от себе си, защото отново успяхме да се справим с поредното предизвикателство и то по брилянтен начин.

Благодарим на всички, които направиха възможно изложбата с „восъчни фигури от музея на Мадам Тюсо“, да оживее пред старозагорската публика.

Благодарим на обичната Мария Донева , за духовитият сценарий, с който зареди изложбата и още повече подчерта деликатната душа на участниците в  нея.

Благодарим на очарователната Велизара Цонева за прекрасното водене и увереността, която вдъхваше на главните действащи лица.

Благодарим на „Къщата на архитекта“ за топлото и уютно посрещане и възможността да представим изложбата именно на това артистично, красиво и различно място в сърцето на Стара Загора.

Благодарим на  Държавна опера Стара Загора за костюмите и реквизита и на Даниела Славчева за изкусния макиаж, без които образите ни нямаше да са толкова красиви и истински.

И не на последно място Благодарим на всички вас, които ни подкрепяте, доверявате ни се и сте до нас през годините.

Дневен център „Козма и Дамян”

Снимки Дневен център „Козма и Дамян”