Хитовият мюзикъл „Есмералда.Парижката Света Богородица“ отново на сцена на 6 и 7 октомври

На 6 и 7 октомври на сцената на Държавна опера-Стара Загора от 19 часа ще видите пищният мюзикъл „Есмералда.Парижката Света Богородица”, който през лятото в три поредни вечери препълни Античния форум „Августа Траяна”- Още тогава си обещахме новата среща вече на сцената и интересът отново е много силен.

Старозагорската опера /с директор Огнян Драганов/ триумфира достойно със своята първа грандиозна постановка на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица”. Премерен ход в избора на творческия екип с гарантирано постижение с присъствието на големия италиански хореограф Марио Пиаца, който има зад гърба си сериозен творчески актив от хореографии на театрални постановки и мюзикъли. Още повече, че е имал възможността да „пие вода от извора” в Ню Йорк.

Блестящо завоевание и на тази територия от Балета на Старозагорската опера, който отдавна няма нужда от представяне. Изключителен певчески избор от красиви гласове и артисти, за които новото предизвикателство се превърна в начин на живот в продължение на няколко месеца. Великолепна интерпретация на всичките немалко на брой главни роли, в които солистите съхраниха своята индивидуалност и се подчиниха на сложната амалгама от режисура, хореография и музика. Чудесни хор и оркестър, подплатен от рок група!

Огромна работа, в която творческият екип, солисти, хор, оркестър, балет, технически служби и ателиета демонстрираха за пореден път своята класа, талант, посветеност, уникални умения!  Рецептата за щастие е когато обменяш енергия и любов – от сцената към залата и обратно! Получи се и този път! Режисьор на спектакъла е  Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, костюми и сценография Денис Иванов, поетичен превод Йордан Пеев, асистент хореограф Людовик Парти, хормайстор Младен Станев.

Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон. Романът е най-известното произведение на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Освен многобройните екранизации по мотиви на романа са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че “Парижката Света Богородица” може да послужи като основа за опера и дори самият той написал либрето. Диригентът Владимир Бошнаков споделя, че в момента, в който се е сблъскал с музиката на „Есмералда-Парижката Света Богородица”, е видял „едни „музикални асансьори“, нещо което не може да се определи като тенор, баритон, сопран, мецосопран…Солистите се „разхождат“ по един огромен диапазон и покриват не само музикален, но и психологически диапазон от пресъздаване на душевни състояния. От мюзикъл, както и маестро Марио Пиаца казва, правим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 + увертюрата всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места – драматична, но много мелодична“

На 6 октомври в ролите ще видите: Есмералда-Михаела Филева, Фролло-Марин Русинов, Грингоар -Николай Моцов, Квазимодо-Борис Тасков, Фебюс /Феб/           – Богомил Спиров, Клопен -Александър Панайотов, Фльор де Лиз-Гергана Николаева.

На 7 октомври съставът е: Есмералда                -Тереза Бракалова, Фролло-Денис Иванов, Гренгоар – Николай Моцов, Квазимодо-Валери Турманов, Фебюс /Феб/- Димитър Райчев, Клопен – Денис Бояджиев, Фльор де Лиз – Ивона Иванова.

„Това произведение е химн на многообразието, изобличение срещу безразличието към страданията на хората, вик, в който се излагат страданията на онези, които се смятат за различни от общество, което е забравило самото значение на човечността, произведение, което говори за любов” – казваМарио Пиаца, хореограф.