Днес Google празнува 24-ти рожден ден

Google винаги е малко подвеждаща. Компанията е основана на 4 септември 1998 г. Първата й техническа спецификация е от 20 септември 1998 г., а първият служител е нает на 21 септември същата година.

Въпреки това, от компанията предпочитат да празнуват рождения си ден днес, на 27 септември.

Основателите на Google Сергей Брин и Лари Пейдж поделят единадесетото място в последната класация на най-богатите американци на сп. Forbes. Състоянието на всеки от двамата се оценява на 16.7 млрд. долара.

Ето и някои интересни, но по-малко известни факти за компанията, без която Интернет пространството днес щеше да е доста по-различно:

Името Google идва в резултат на правописна грешка. Създателите му са искали да регистрират компанията под името googol, което е означението на числото 1 със сто нули отзад, но го изписват погрешно.

Въпреки правописната грешка, наименованието на Google отразява мисията на компанията да организира огромното количество информация в Интернет.

Основната причина за това заглавната страница на Google да е толкова празна е фактът, че създателите на компанията не са били запознати с HTML и просто са искали бърз интерфейс. Всъщност бутонът, от който се пуска търсенето в сайта, се разработва дълго време и преди това натискането на бутона Enter е бил единствения начин за Google да започне да търси.

Един от най-големите тласъци в използването на Интернет търсенето идва, когато Google въвежда много подобрената си функция за проверяване на това, което търсещият изписва „Може би имахте предвид…“. Това веднага увеличава трафика на сайта, но в компанията са имали интересни дискусии за това къде точно да поставят тази информация, тъй като повечето потребители просто я пренебрегвали. В крайна сметка откриват на ефективното й място и то е под и над изписваните резултати от търсенето.

Функцията „Чувствам се късметлия“ почти никога не се използва. В проучвания обаче става ясно, че премахването й би ограничило цялостния начин на ползване на Google. Потребителите искат тя да бъде запазена. „Чувствам се късметлия“ струва на Google 110 млн. долара годишно.

В офисите на Google няма наложен дрес код, в резултат на което има случи, в които служители са идвали по пижама, с грозни пуловери и дори в костюм на супер герой.

Създателите на Google първоначално развиват дейността си от гараж под наем.

Gmail се използва в компанията близо две години преди да бъде пуснат за потребители. В Google откриват, че има приблизително шест типа потребители на Имейл и Gmail е проектиран така, че да е полезен на всичките 6 типа.

Първият готвач на Google Чарли Айерс, ( нает през 1999 г.) напуска компанията и отваря собствен ресторант през 2005 г.

Служителите на Google са насърчавани да използват 20% от времето си за работа по собствени проекти. Google News и Orkut са примери за проекти, които са развити от този тип работен модел.

Продуктите на Google са разработени на 117 вида езици, между които и пет „фалшиви“ като Елмар Фъд и езика на Шведския готвач от Мъпет Шоу. Испански, немски, френски и японски са най-използваните езици в Google търсенето след английския език.

Първият служител на Google е Крейг Силвъстийн. Крейг е състудент на Сергей Брин и Лари Пейдж в Станфорд и е човекът зад проекта „exact search“.

През 1999 г., когато Google се мести в офиса си в Пало Алто, за компанията работят само 19 служители. Днес те са над 2 700.

На Google ще са нужни 300 години, за да изкара цялата световна информация в Интернет.

От Google смятат, че само 10% от световната информация в момента е в Интернет.

В компанията вярват, че до 20% от онлайн съдържанието се променя всеки месец.

От Google използват над 300 фактора за подреждането на уебсайтове, между които и PageRank.

Според Google между 20 и 25% от търсенията са уникални.

Индексът на Google е три пъти по-голям от този на Yahoo или на MSN.

При Google хиляди компютри участват в обработването на едно единствено търсене.

70% от инженерите на Google работят по въпроси, свързани с онлайн търсенето.

Много от служителите на Google работят по инструментите за автоматичен превод. Google има най-голямата мрежа от преводачи в света.