In memoriam

На 9 септември 2022 г., месец преди да навърши 99 години, почина Почетният гражданин на Стара Загора

ВЕСЕЛИН НЕНОВ

Роден е на 18 октомври 1923 г. във Варна. Завършва Държавна музикална академия „Проф. П. Владигеров“ с композиция при проф. В. Стоянов и дирижиране при проф. Ас. Димитров през 1953 г. Работи като диригент на симфоничните оркестри в Добрич (1953- 1963) и Перник (1956­ 1959). Диригент е на Старозагорската опера (1963- 1987). Член е на Съюза на музикалните дейци и на Съюза на българските композитори. Ветеран е от Втората световна война и носител на медали и ордени за храброст.

В продължение на 24 години Веселин Ненов носи като диригент на Старозагорската опера основния репертоар. Стотици пъти е заставал на диригентския пулт за дирижиране на всички видове постановки – опери, оперети, балети, концерти и пр. По това време Ненов, заедно с Вили Казасян слага началото на Старозагорския биг бенд. Бил е и преподавател в Музикалното училище на Стара Загора

Веселин Ненов е автор на един балет, вокално-инструментална, симфонична и камерна музика, хорови и солови песни, музика към театрални постановки и обработки на народни песни.

С отдадеността си на музиката и на изкуството Веселин Ненов остава завинаги в културната история на Стара Загора.

Поклон пред светлата му памет!

Погребението ще се извърши в тесен семеен кръг!