Bailong („Асансьора на стоте дракона“) – най-високият външен асансьор в света

Дори да не искате да се качите на него, си заслужава поне да го видите – Bailong („Асансьора на стоте дракона“) води до висок 330 метра скален масив в националния парк Джангджиаджие в китайската провинция Хунан.

Според Книгата на рекордите на Гинес това е най-високият външен асансьор в света.

Именно в приказния свят на националния парк Джеймс Камерън засне части от своя научнофантастичен блокбъстър „Аватар“. Хилядите стълбове от пясъчник, някои с височина над 200 метра, послужиха като модел за плаващите планини на луната Пандора във филма.

Стоманената конструкция на асансьора Bailong е изградена върху отвесна скална стена, която е част от масивно плато. Тези, които се осмелят да изкачат 330-те метра в някоя от малките кабини, ще бъдат възнаградени с невероятна гледка към националния парк.

Срещу входна такса посетителите могат да се изправят срещу страховете си и да се изкачат на скалата, стигайки до върха за под две минути. Всеки асансьор може да вози до 50 души едновременно, а капацитетът за ден е 20 000 посетители, пише My Modern Met.

Изграждането на асансьора Байлон не е минало без напрежение, тъй като то е завършено през 2002 година- същата година, в която Улинюан е обявено за място от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Много хора смятали, че сградата няма място там и вреди на околната среда, докато други, подкрепящи проекта, посочвали, че асансьорът ще намали напрежението върху вече и без това претоварените планински маршрути.

Допълнителен бонус е, че асансьорът позволява на посетителите да видят много части от партка, които преди това били достъпни само по опасен планински път, който отнемал по три часа за ориентиране. Много от туристите оставали да нощуват, за да могат да видят всичко, но след като тази пречка е премахната, броят на посетителите за един ден се е увеличил. Това означава по-малко ресторанти и къщи за гости в планината, което е още един плюс за намаляване на вредите от туризма върху околната среда.

Ако решите да си доставите това екстремно преживяване, трябва да сте готови за дълги опашки и чакане, в зависимост от това по кое време на годината отивате там. Но ако искате да си спестите няколко часа катерене в планината и нямате страх от височини, чакането си заслужава.