10 ценни съвета как да се предпазим от мълния

10 ценни съвета как да се предпазим от мълния

Възможността човек да бъде поразен от мълния е сравнително малка – едно на един милион, твърдят експерти.

Въпреки ниския шанс, попадаме на случаи с нещастен край, през времето от годината, когато стихиите достигнат своя връх.

Знаем ли как да се предпазим, ако гръмотевична буря се разрази около нас? Новинарският сайт на БНТ състави полезен списък с няколко изключително ценни съвета, които е добре за знаем, за да се спасим от природната стихия и да запазим живота си. Ето 10 от тях.

Ако сте в населено място:

10 ценни съвета как да се предпазим от мълния

  1. При буря, първото нещо, което трябва да направите, е да се скриете в закрито помещение, където вероятността да падне мълния е много малка. За всеки случай изключете всички възможни електроуреди от контактите, както антените от телевизора и кабелите за интернет.
  2. Избягвайте контакт с мобилни телефони и стойте далеч от прозорците, особено ако дограмата е алуминиева.

Ако бурята ви застигне на открито:

10 ценни съвета как да се предпазим от мълния

  1. Не заставайте близо до самотни дървета и скали. Не стойте до високи сгради, кули, паметници и т.н.
  2. Ако плувате, веднага излезте от водата – водата е проводник.
  3. Дръжте поне на 20 метра от себе си всички метални предмети – широки метални бижута, риболовни пръчки. Не отваряйте чадър заради многото метални детайли по него. Бъдете изключително внимателни, ако сте близо до електрически линии, въздушни кабели, жп релси.
  4. Ако сте на място, където няма къде да се скриете, трябва да приклекнете, да хванете глезените си с ръце, така че ръцете да не опират почвата. Главата да е наведена надолу. Това се прави, за да може при евентуално пряко падение на мълния върху нас, тя да мине по най-малкото съпротивление и да има най-малко поражение върху нас.
  5. Ако откриете ров или дупка, легнете в нея, за да се предпазите.
  6. Подходящи места за подслоняване са и дълбоките пещери. Важно е да застанете на песъкливо и сухо място, най-малко на 3 метра навътре във входа на пещерата, като се стараете да не се облягате на стените. Може да се скриете и под мостове, но далеч от течаща вода.
  7. Стойте далеч от едри домашни животни – коне, крави, волове. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората.

Ако сте в кола:

  1. Останете в автомобила, затворете прозорците, но преди това не забравяйте да свалите автомобилната антена. Въпреки че автомобилът е от метал, ако удари гръм върху него, електричеството ще обтече около метала, но и около тялото ви и ще отиде в земята.