Ягода си върна драгоценното богатство

На 22 август 2022 г. в село Ягода на община Мъглиж се произведе паметно събитие, което събра хиляден местен народ, от общината, от Стара Загора и региона. След няколко десетилетия в забвение и разрушение, гордостта и популярността на Ягода, а и на цяла България – минералната баня вече е напълно възстановена и в очакване на първите посетители.

Церемонията по откриването започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в съслужение със свещеници от Старозагорска епархия. След благословението, трикольорната лента отрязаха кметовете на община Мъглиж д-р Душо Гавазов и на Мъглиж – Димитър Димитров, както и официални гости и изпълнители на ремонтните и реставрационни дейности.

Щастлив и безкрайно развълнуван пред микрофона застана кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов, за да сподели със съгражданите си и гостите изминатия труден път от идеята за пълно възстановяване и модернизиране на банския комплекс в Ягода до реализирането й.

Скъпи приятели, не са много кметовете в страната ни, които могат да изживеят такава радост, каквато изпитвам аз в момента. Пред толкова много ентусиазирани и радостни хора, заредени с положителни емоции да имам възможност да споделя пътят за възстановяването на една от двете реликви на територията на нашата община – Банският комплект в село Ягода, – каза д-р Гавазов.

Преди близо 100 години един истински българин, един новатор за своето време- архитект Христо Димов, проектира и построи шедьовър на архитектурното изкуство. Той построи подобни бани и в Централна Европа – в Карлови Вари – Чехия и в Австрия. За жалост, единственият бански комплекс, който тънеше в разруха, беше в село Ягода, община Мъглиж.

Не е вярно, че заслугата за възстановяването му е само моя. Заслугата е на целия ми екип, на цялата общинска администрация, на кмета на село Ягода Димитър Димитров и разбира се на Вас, скъпи жители на Община Мъглиж, заради това, че имахте търпение, че проявихте благородство и заедно с нас ни подкрепяхте във всяка стъпка, колкото и малка да беше тя, за да възродим това бижу.

Първите стъпки бяха направени през 2012 г. когато Община Мъглиж изготви мащабно хидро-геоложко проучване и доста обемист, но качествен хидро-геоложки доклад. Това даде възможност на министъра на Околната среда и водите да обяви концесия на геотермалната минерална вода в село Ягода.

Скъпи жители – ние/Вие ще бъдем собственици на тази вода до 2037 г. Това е първото нещо, което извоюва нашето управление.

През 2014 г. с пари от общинския бюджет, успяхме да канализираме това национално богатство , да я отведем до банския комплекс и до големите инвеститори, на които всички Вие ползвате услугите с разкритите работни места .

През култовата 2017 г. започнахме да правим по-големи крачки към реализиране на идеята ни и финансиране на обекта. За жалост държавните институции не проявиха ентусиазъм и доверие за инвестиране не държавни средства в една уникална светиня.

Това не е просто сграда с прекрасна архитектура. Това е сграда с геотермална минерална вода дадена ни свише, която може да решава здравословните проблеми не само на нас и на Вас, а на всеки който има потребност. Бяха отпуснати 240 000 лв. от Министерство на регионалното развитие и благоустройство, с които направихме ремонта на покрива и на подпокривното пространство. След това се намериха аргументи за спиране на средствата. Наложи се да преминем през деветте кръга на ада, за да завършим започнатото.

Когато няма помощ, защото Бог високо- цар далеко, вземахме дългосрочен общински дълг в размер на 1700 000 лв. Те бяха инвестирани по най-добрия начин, както в сградата, така и в тази вертикална планировка с площада, върху който всички стоим и прекрасното озеленяване.

Фактът, че срещу себе си виждам толкова много хора означава, че и Вие се радвате на тази инвестиция. Ако трябва отново да предложа на вниманието на общинските съветници, на Вас, жители на Община Мъглиж, на данъкоплатците, отново бих предприел тази стъпка, защото тази сграда е култова. Тя е създадена за хората, за тяхното здраве преди близо 100 години.

Искам да разбия три тиражирани становища на критиците от социалните мрежи:

Банският комплекс няма да бъде музей, както те твърдят.- Мъглиж е община със славна история и ще има музей, но няма да бъде тази сграда, която е паметник на културата; Няма да заробим общината с поетия дългосрочен дълг. Дългът е много добре разчетен и ще бъде върнат безпроблемно за срок от 30 години, от които първите три са гратисни. Когато се спряхме на проектирането и изграждането на тази сграда, опитахме се по безспорен начин да направим сплав между минало и настояще. Т.е. между онова, което е била банята преди 94 години и това, което трябва да бъде сега. Затова, освен като къпалня, тя ще може да се използва и за мануална терапия – масажи и рехабилитация на хората със заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични и кожни заболявания. По литературни данни тази вода подобрява състоянието на не личимия псориазис.

Скъпи приятели, благодаря Ви за доверието, за подкрепата, за това, че Ви има. Бог да пази Ягода, Бог да пази Мъглиж, Бог да пази всички нас и нашите семейства“- каза в заключение кметът на Община Мъглиж.

От името на изпълнителите на проекта поздрав отправи Валентин Христов: „Благодаря за доверието, което ни беше оказано и за предизвикателството, каза той.- Състоянието, в което заварихме банския комплекс беше аварийно. Разчитайки на дългогодишния си опит във възстановяване на паметници на културата поехме тежката задача. Множеството сложни елементи от фасадата и детайли от интериора са възстановени в реалния си вид благодарение на изпълнителския състав. Строително-реставрационните дейности преминаха през тежък период в пандемия и криза, поскъпването на горивата също създаде съществени затруднения“, сподели Христов. Благодарност и благопожелание към жителите и гостите на Ягода да ползват придобивката със здраве отправи и арх. Маринов – автор на проекта за реконструкция и възстановяване на обекта.

„Искахме си банята, ето Ви я банята. Да ви е честита! Страшно съм развълнуван, радостен и уморен. Но тук, от тази трибуна, не мога да не изкажа благодарността си към всички, които взеха участие и най-вече към кмета на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов“- каза кметът на Ягода Димитър Димитров.

Поздравителни адреси към д-р Гавазов бяха прочетени от името на кметовете на Община Стара Загора Живко Тодоров и на Раднево – д-р Теньо Тенев.

Много симпатичен беше поздравът на малката художничка от Мъглиж Петя Бъчварова. Момиченцето рецитира стихотворение от татко си, посветено на Банята в Ягода и подари на кмета д-р Гавазов собствена рисунка на банския комплекс. На талантливото дете предстои откриване на първа самостоятелна изложба в Стара Загора.

Музикална изненада поднесе Ничка Станилова от село Шаново. Тя е автор на текст и музика на песен посветена на банята в Ягода. Госпожата, заедно с жените от Вокална група „Сладък спомен“ предизвикаха възторзите на публиката.

Преди да започне концертът на любимата Тони Димитрова, всички желаещи имаха възможност да влязат в новооткритата сграда .

От 1 октомври 2022 г. банята в Ягода ще заработи за клиенти и пациенти. Входът ще бъде 6, 80 лв.
Амбицията на ръководството на Община Мъглиж е да превърне банята в модерен център за мануална терапия, който да привлича посетители от цялата страна. На първия етаж на сградата са помещенията за къпане. На втория ще се предлагат масажи и мануални процедури. Умишлено няма да се взема оборудване за физеотерапевтика, тъй като другите два комплекса в съседство – „Терма“ и „Минерал Ягода“ разполагат с такава. По този начин ще се затвори цикълът от лечебно-възстановителни процедури, които се предлагат на територията на Ягода.

Росица Ранчева