С високи амбиции ДТ „Гео Милев“ започна новия сезон

На 22 август 2022 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора проведе първа репетиция на маса на дългоочаквания и силно желан проект “Иконите спят”. Той е посветен на силата на духа и стремежа към свободата на творческия полет на големия български и европейски творец Гео Милев – патрон на театъра.

Драматургичният текст и режисурата са дело на Елица Йовчева.

От много години Елица е свързана емоционално и творчески с живота и творчеството на Гео Милев, уточни за медията ни директорът на театъра Светла Тодорова.- Тя подробно изследва творчеството и биографията му и започва да пише драматургичен текст, който е свързан преди всичко със създаването на поемата „Септември“. Всъщност за свободата на словото и за „Септември“ Гео заплаща с живота си.

За спектакъла за ролята на Гео съм поканила специално младия актьор Цветан Пейчев. Преди няколко години той е участвал в Стара Загора в Къща-музей „Гео Милев“ с представяне на откъси от бъдещата пиеса на Елица Йовчева. От друга страна, той има и невероятна визуална прилика с певеца на „Септември“.

Премиерата се очаква да бъде около 20 октомври т.г.“- каза Светла Тодорова.

На 12 септември 2022 г. с премиера на „Суматоха“ от Йордан Радичков, Драматичен театър „Гео Милев“ ще открие новия творчески сезон в 102-та годишнина на Старозагорския драматичен театър. Засега ремонтът на сградата се отлага за неизвестно време, така че спектакълът ще се играе в Стария театър, въпреки че е подготвен за Културен център „Стара Загора“.

Още две са новите заглавия до края на настоящата календарна година. Предстои дебют на младия Николай Йорданов с група от току що завършили артисти от последния клас на проф. Снежина Танковска. Заглавието е на доста провокативен автор Деян Дуковски. Специално за „Есенните литературни дни“ ще се подготви рецитал „Малката родина“ по сценарий на драматурга на театъра Мария Донева. В него са включени стихове на съвременни български поети.

Росица Ранчева