Първият летен малковерейски сбор вече е история

На 20 август 2022 г. НЧ „Св.св. Кирил и Методий – 1921“ и кметството на село Малка Верея организираха и проведоха Първия летен малковерейски събор.

Идеята ни, която напълно се осъществи, беше да дадем възможност – млади и стари, както и техни гости и приятели да се съберат в центъра на селото, да се сприказват, да се повеселят, да се почерпят- сподели читалищният секретар Стела Халер.- Дойдоха много семейства с децата си, които на свой ред участваха в празника, който продължи до 23:00 ч.

За хубавото настроение допринесе обстановката. Импровизираната сцена в битов стил – шарени черги, местни носии, паралия, нощова, житен сноп, кошници с вълна, тикви, плитки с лук и чесън, дини, ранно малковерейско грозде, създавах а уют и сантимент. По стар български обичай Стела Халер почерпи всички за добре дошли с дъхава погача. След встъпителните думи на председателя на читалищното настоятелство Христо Баев, приветствие и първа наздравица към съселяните си и гостите на празника отправи кметът Дончо Брайков. Той каза, че е хубаво хората да се събират за веселба и затова този първи събор ще се повтаря всяко лято по това време, като се надгражда с нови идеи.

Концертната програма откриха две малковерейски славейчета Никол и Жанина. След тях се представиха гостуващите фолклорни групи от селата Богомилово, Малко Кадиево, Сулица и Яворово.

Програмата продължи Дуо Асус и приятели.

Росица Ранчева

Снимки:Иванка Иванова