Нова книга за митрополит Методий, вече е в библиотеката на Зографския манастир в Атон

Новоизлязлата документална книга „За слава на Бога“ с автор д-р Румяна Лечева, вече е част от библиотеката на българския манастир „Свети Георги Зограф“в Атон . Това е факт благодарение на доц. Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Преди да отпътува за монашеската република той взе благословия, заедно със студентите си, от Старозагорския митрополит Киприан.

На 18 юли 2022 г., в деня когато през 1896 г. Светият синод на Българската православна избира митрополит Методий за първи каноничен митрополит на Старозагорска епархия, от печат от издателството на СУ „Св. Климент Охридски“ излезе книгата посветена нему -„За слава Бога“ на д-р Румяна Лечева.

Изданието е факт с благословията на Старозагорския митрополит Киприан и с финансовата подкрепа на Старозагорска митрополия.

Духовник, изцяло отдаден на призванието да служи на Родината си, бележит деец за църковна независимост, за освобождението на България, сърцат архипастир – това са същностните слова, с които може да се опише житейската пътека и духовната висока на първия Старозагорски митрополит Методий, – пише в предговора митрополит Киприан.

С народополезния си живот, той дарява вяра, сили и упование не само на своите епархиоти от Старозагорската епархия, но и на народа и Православната ни църква.

Книгата на д-р Румяна Лечева помага на читателя да се докосне до духа на дядо Методий, до усета му за пагубното влияние на идеите на безбожието, атеизма и материализма върху народностното съзнание и българското общество още през ХІХ век. С сърце и слова той развенчана утопичната идея за нравственост без Бог и завещава, че силата на народа ни се крие във възрожденската му обич към вяра и род. Век по-късно ясно осъзнаваме, надвремието на завета му“.

В близо 300 страници д-р Лечева е събрала малко известни и неизвестни факти, свързани със социалната и благотворителна дейност на митрополит Методий. В продължение на три години авторката „преравя“ Държавен архив Стара Загора, Библиотеката на Старозагорска митрополия, Библиотека „Родина“ и десетки други издания, за да проучи документи и свидетелства за живота и делото на големия българин.

Книгата започва със сантиментален спомен на авторката за първото й „запознаване“ с живота и мъдростта на дядо Методий чрез нейния татко свещеник Георги Лечев.

Въведението представя целта и задачите на изследването, хронологични рамки, преглед на проучванията и историографски източници.

Темите са разположени в 6 глави: Живот и дело на митрополит Методий Кусев; Политическите битки на Старозагорския митрополит Методий Кусев със социалистите; Социално-естетически възгледи на Старозагорския митрополит Методий; Възпитателен и образователен модел на митрополит Методий Кусев; Църковни и социални проекти. След заключението е поместен кратък речник на срещани в текста исторически термини, остарели и чужди думи и библиография.

Научен ръководител на изследването е доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийски университет. Научен консултант е проф. д-р Петко Петков от Великотърновски университет.

На 1 ноември 2022 г. се навършват 100 години от блажената кончина на Старозагорския митрополит Методий. Тогава ще се направи и официалното представяне на книгата „За слава Богу“, която не само допринася за попълване на бели полета от житието и битието на дядо Методий. Те е реверанс и израз на почит към неговото безмерно дело, което извиква вдъхновение, поклон и възхищение.

Росица Ранчева