11 любопитни факта за Рилския манастир

Рилският манастир е най-голямата българска света обител със статут на манастирско селище. Той е и най-посещаваният от туристи и поклонници.

Почти няма българин, който да не е посещавал манастира и да не се е наслаждавал на неговата красота и величественост.

Манастирът възниква през ХV век и е свързан с живота и дейността на отшелника Свети Иван Рилски. По време на османското владичество и особено по време на Възраждането е бил важен духовен и книжовен център.

Но какво още знаем за него, прочетете в следващите 11 любопитни факта:

Първоначално манастирът е създаден на 4 км източно от днешното си местоположение – някъде около 930 година. На сегашното си място е възстановен  от протосеваст Хрельо, който през 1335 построява пететажна отбранителна кула. До нея през 1343 е построена църква, която е съборена по-късно и на нейно място е издигната  днешната църква „Рождество Христово“.

Църквата „Рождество Христово“ е най-голямата манастирска църква в България. Фреските, с които е изрисувана, са дело на няколко художника, но само прочутият Захари Зограф се е подписал под работата си.

През 1496 тук са пренесени мощите на Св. Иван Рилски и манастирът се превръща в голям книжовен център.

В манастира са учили и творили Пайсий Хилендарски и Неофит Рилски.

През 1833 случайно избухнал пожар унищожава почти всички манастирски постройки. След това даренията били толкова много, че построяването му започва отново още преди да е минала година от пожара. През целия 19 век се провеждало мащабно строителство. Завършва през 1860, а равносметката е 8800 кв.м новозастроена манастирска площ

Двустранно разпятие, което брат Рафаел резбовал между 1790 и 1802. На него са гравирани в миниатюра 140 библейски сцени и надписи и близо 650 човешки фигури. След изработването му и дългите години взиране в детайлите брат Рафаел изгубил зрението си. В музея могат да се видят предмети, свързани с историята на Рилската света обител.

В североизточния край на манастира се намира етнографски музей, в който могат да бъдат разгледани народни носии, тъкани, килими и произведения на занаятчийското изкуство от района.

Библиотеката на Рилския манастир разполага с над 32 000 книги и ръкописи

През 1983 Рилският манастир е включен в списъка на ЮНЕСКО на културно-историческите забележителности със световно значение.

На около 4-5 км от манастира (около половин час пеша) се намира пещерата, в която е живял св. Иван Рилски. Там той е прекарал 7 години от живота си. Непосредствено преди нея е църквата, в която се намира гробът му.

Според легендата всеки, който успее да мине през дупката в края на пещерата на св. Иван Рилски, е безгрешен. Тъй като това не е трудно, преданието се радва на голяма популярност.